Днес внасяме Плана за възстановяване и устойчивост в Брюксел

Днес внасяме Плана за възстановяване и устойчивост в Брюксел

Документът ще бъде внесен за предварителна оценка

Днес правителството в оставка възнамерява да внесе Плана за възстановяване и устойчивост на България за предварителна оценка в Брюксел, съобщи БНР, позовавайки се на изявление на ресорния вицепремиер в оставка Томислав Дончев.

По думите на Дончев от Европейската комисия е получено разяснение, че крайният срок за внасяне на плановете от държавите членки изтича през 2022 г. Той добави още, че към момента единствено Португалия, като ротационен европредседател, е внесла своя План за възстановяване.

От БСП се очаква днес да поискат в парламента кабинетът в оставка да внесе плана в срок – до края на април, посочи Румен Гечев. Но от партията изразиха притеснение от формата „за предварителна оценка“. „Може да се окаже ситуация, при която няма актуализация на бюджета, ние си правим някакви предварителни оценки с Брюксел и следващото правителство, което и да е то, остава без финансови ресурси до края на годината“, обясни той.

Подобно притеснение споделиха и от „Демократична България“.

Защото представете си, че тази предварителна оценка завърши с нови забележки и нови искания, и съответно след това - работата по тяхното отстраняване. Дали така не се постига едно сериозно забавяне, което никой от нас според мен не иска“, коментира депутатът Мартин Димитров.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: