Илон Мъск предложи да построи база на Луната и град на Марс

Илон Мъск предложи да построи база на Луната и град на Марс Снимка: ferra.ru

Човечеството трябва да създаде постоянно обитаема база на Луната, а впоследствие и град на Марс. Това становище изрази ръководителят на американската компания SpaceX Илон Мъск на пресконференция след стартиране на 23 април на създадения  от компанията пилотиран космически кораб Crew Dragon с четирима астронавти на борда, предаде руската информационна агенция ТАСС.

„Не сме били на Луната доста дълго време. Трябва да се върнем там и да изградим постоянна база на Луната - каза той. - Говоря за постоянно обитавана база. А после - град на Марс. Човечеството ще стане космически вид, хората ще обитават много планети, а не една."

Мъск също така изрази мнение, че плановете на Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) за завръщане на Луната през 2024 г. са напълно изпълними. „Мисля, че това е реално, това е напълно възможно да се направи", каза той, отговаряйки на съответния въпрос.

През пролетта на 2019 г. НАСА анонсира проекта за лунната програма Artemis (Артемида). В последната фаза на проекта НАСА очаква да извърши кацане на астронавти на Луната през 2024 г. Въпреки това агенцията призна, че тези срокове могат да се променят.

На 22 април екоактивисти инсталираха билборд с надпис „Марс е гаден" срещу централата на SpaceX. Авторите на билборда смятат че хората първо трябва да въведат порядък на Земята, преди да летят до други планети.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: