SpaceX спечели договор за изпращане на астронавти на Луната

SpaceX спечели договор за изпращане на астронавти на Луната

НАСА обяви официално, че договорът за разработване на система за кацане на астронавти на Луната ще бъде възложен на Space Exploration Technologies Corp., предава Bloomberg. Другите двама кандидати за работа по проекта бяха Blue Origin на Джеф Безос и подразделението на Leidos Holdings Inc. 

Договорът на SpaceX обхваща две кацания на Луната: тестов полет до повърхността без екипаж, последван от пътуване с астронавти. Стойността му възлиза на 2,9 милиарда долара. Успехът на плана на компанията зависи от усъвършенстването на нейното превозно средство Starship и ракетата Super Heavy, които също са в процес на разработка, като напълно интегрирана лунна система за кацане. Корабът Starship се доближава до петия си тестов полет, след като предишните четири претърпяха злополуки, включително пожари и експлозия. 

Космическият кораб HLS на SpaceX, проектиран да кацне на Луната, се опира на тестваните от компанията двигатели Raptor и полетното наследство на автомобилите Falcon и Dragon. Starship включва просторна кабина и два шлюза за астронавтски лунни разходки. Архитектурата на Starship е предназначена да се развие до напълно използваема система за излитане и кацане, предназначена за пътуване до Луната, Марс и други дестинации.  
Агенцията се надява да бъдат разработени нови възможности за мобилност, за да позволи изследването на новите региони на Луната в рамките на програмата Artemis. 

„Възложихме договора на SpaceX, като взехме предвид средствата, с които разполагаме, и това, което смятаме, че са реалистични бюджети за следващите години“, казва Стив Юрчик, изпълняващ длъжността администратор на НАСА. 
„Тази критична стъпка поставя човечеството по пътя към устойчиво изследване на Луната и ни насочва към мисиите по-далеч в Слънчевата система, включително Марс“, заяви Кати Лудерс, асоцииран администратор на агенцията. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: