Франция: Учители и родители остро критикуват властите за заразените от COVID-19 в училищата

Франция: Учители и родители остро критикуват властите за заразените от COVID-19 в училищата Снимка: Pixabay

Броят на положителните проби се покачва.

Според последните данни, публикувани вчера от френското Министерство на образованието, в страната вече са затворени 81 училища и 2100 паралелки заради COVID-19 спрямо 524 паралелки седмица по-рано.

 

Директорите на училищата, лекарите, регионалните здравни инспектори и родителите започват да изнемогват, съобщава Le Figaro. „В южната част на департамента Оаз сякаш преживяваме наново месец март. Заразените в училищата се увеличават и всички са нащрек“, съобщава Юбер Салан, президент на  родителската асоциация Peep. От началото на учебната година директорите на училищата трябва да проследяват симптомите на COVID-19 , които могат да напомнят обикновена настинка, и са затрупани от обаждания от семейства, чиито деца имат тези симптоми или са били контактни.

 

Някои училища не са се поколебали да изискват отрицателен тест или медицинско свидетелство за връщане в клас. От Лекарския съюз са обявили, че това е незаконно. Принудени да изяснят ситуацията, от Националния отдел по образованието на Франция поясняват, че родителите ще трябва да „удостоверят писмено, че са се консултирали с лекар и че не е предписан тест". „Усещането е като за ежедневна адаптация. Това не е успокояващо“, казва Юбер

 

„Изглежда, че министерството не разполага с реалните цифри. Нашите данни на терен  показват, че броят на затворените училища е по-голям - казва Гислен Давид от Snuipp, профсъюз на началните училища. - Министърът може да омаловажава ситуацията, но е факт, че се спира от училище един клас за седмица и няколко дни по-късно идва ред на съседния. И това просто няма край.“ 


Учители се питат: защо не се активира изготвеният през август план, който предвижда, в случай на „активна" циркулация на вируса, да се намали броят на учениците в училище и да се създаде „смесено" образование (с редуване на присъствено с дистанционно обучение)?

 



Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: