Във Великобритания се увеличават случаите на вариант „делта“ на коронавируса

Във Великобритания се увеличават случаите на вариант „делта“ на коронавируса Снимка: bntnews.bg

Актуална информация за епидемичната обстановка на 24.06.2021 г.

По света:

Във Великобритания се увеличават случаите на заразени с варианта „делта“ на коронавируса. Повече от 16 000 са новите случаи на заразявания за последното денонощие, което е най-високата бройка от началото на февруари. Починали са 19 души. Докато броят на жертвите остава сравнително нисък, то увеличаващите се случаи на заразяванията, изглежда, че свеждат до нула надеждите, че ограниченията ще бъдат вдигнати по-рано от определаната дата за това 19 юли, както някои се надяваха. 

Според „пътната карта“ на Борис Джонсън локдаунът трябваше да бъде вдигнат на 21 юни, но с оглед на по-бързо разпространяващия се вариант „делта“ на вируса премиерът отложи датата с четири седмици, за да се даде възможност на още повече хора да се ваксинират. Отговарящият за масовото ваксиниране министър Надим Захауи заяви на пресконференция, че е убеден, че набелязаната цел до 19 юли да бъдат ваксинирани две трети от пълнолетното население лесно ще бъде постигната. 

Вариантът „делта“ тревожи не само британците. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че всички страни от ЕС трябва да въведат карантина за пристигащите от Великобритания. Това става след прогнозата, че до края на август „делта“ вариантът на COVID-19 ще съставлява около 90% от случаите в Европа.

В Кипър броят на заразените с коронавирус рязко се е покачил през последните дни, алармира здравното министерство на острова.

167 новозаразени с коронавирус, които са 0,5% от извършените над 33 000 теста, бяха регистрирани в Кипър вчера. Те са 2,5 пъти повече от понеделник, когато бяха отчетени 67 случая. От седмици броят на новите положителни случаи се бе стабилизирал под 50 на ден.

Увеличават се и приетите с COVID-19 в болниците, като повече от 90% от тях са неваксинирани. Епидемиолозите и здравното министерство обясняват рязко влошената ситуация с навлизането на острова на силно заразния индийски вариант, засягащ повече младите и неваксинираните, както и отслабването на ограниченията заради коронавируса.

70% от положително тестваните са на възраст под 40 години и само 4% от тях са напълно ваксинирани, а една трета от новите случаи са при непълнолетни от 15 до 18 години, сочат данните на министерството. В същото време само 33% от младежите от 20 до 29 години са получили поне една доза от ваксината до края на миналата седмица.

Здравните власти призовават хората в най-уязвимите възрастови групи от 18 до 39 години, които още не са се ваксинирали, да направят това, за да намалят риска от зараза и разпространение на вируса.

От днес, 24 юни 2021 г., Норвегия премахва всички ограничения за влизане в страната за чуждестранни граждани с пълен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 и за преболедували коронавируса през последните 6 месеца. Това съобщава Министерството на външните работи.

По информация на посолството ни в Осло ваксинацията и оздравяването след вирусната инфекция трябва да бъдат доказани чрез т.нар. зелен сертификат на ЕС с наличен QR-код.

Според съобщението на норвежкото правителство удостоверенията, издавани от България и други европейски държави като Австрия, Белгия, Кипър, Германия, Естония, Финландия, Франция, Хърватия, Исландия, Полша и Латвия, са свързани с тази система и би следвало да бъдат разчетени от норвежките гранични власти.

За ваксинираните и преболедувалите отпадат и изискванията да се регистрират предварително при пътуване до Норвегия. Те няма да бъдат подлагани под карантина и тествани за коронавирус при пристигане в страната.

От 1 юли 2021 г. норвежките сертификати за ваксиниране и оздравяване след COVID-19 ще бъдат признавани и от държавите членки на ЕС.

МВнР припомня, че на 29 януари т.г. Норвегия въведе забрана за влизане на нейна територия за чужденци без статут на постоянно пребиваващи в страната с някои изключения.

Австралия изключва „АстраЗенека“ от имунизационния план. Страната ще премахне ваксината Vaxzevria от британско-шведската компания AstraZeneca до края на 2021 г., съобщава ръководителят на правителствената оперативна група за борба с COVID-19 генерал-лейтенант Джон Фруен.

Според него ваксината AstraZeneca ще бъде постепенно премахната от националната програма за ваксинация, тъй като употребата ѝ е забранена за хора под 60-годишна възраст поради странични ефекти. „Всички, които все още отговарят на условията за ваксината AstraZeneca, ще я получат до четвъртото тримесечие на тази година и повече продукти на Pfizer и Moderna ще бъдат добавени към националната програма“, каза Фруен в онлайн брифинг пред репортери.

Ръководителят на централата отбеляза още, че от октомври 2021 г. властите планират ежеседмично да инжектират до 2,3 милиона души с лекарството на американската компания Pfizer, разработено съвместно с германската BioNTech. Очаква се ваксината от американската компания Moderna да започне да пристига в Австралия през втората половина на септември, а между 87 000 и 125 000 австралийци ще я получават всяка седмица през октомври.

От началото на разпространението на новия коронавирус в Австралия са идентифицирани малко повече от 30 хиляди случая на инфекция, 910 пациенти са починали. През март 2020 г. властите на страната затвориха границите за влизане и излизане и въведоха строги санитарни ограничения, които бяха отменени през юли миналата година. Държавната граница на Австралия остава затворена по решение на правителството на страната.

На 22 февруари 2021 г. в Австралия започва кампания за ваксинация. Към днешна дата над 6,86 милиона (от 25,6 милиона) жители на страната са получили поне една доза от ваксина, а около 720 хиляди австралийци са получили пълна ваксинация.

Данните за България:

93 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. Отново положителните проби са под един процент - 0,64 на сто от направените над 14 хиляди теста.

1613 души са хоспитализираните, от които 201 са в интензивни отделения. Петима са починали, а 234 са отчетени като излекувани.

През изминалото денонощие са поставени 13 903 дози ваксини срещу COVID-19. Така хората със завършен ваксинационен цикъл у нас вече са 767 723 души.

Най-много са новозаразените в София-град – 39.

В 7 области няма нито един новозаразен. Това са Кърджали, Монтана, Разград, Силистра, Смолян, Хасково и Ямбол.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: