Провериха деривациите на язовири заради очакваното снеготопене

Провериха деривациите на язовири заради очакваното снеготопене Снимка: moew.government.bg

Министър Емил Димитров провери деривациите на язовирите Искър, Бели Искър и Белмекен заради очакваното снеготопене

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров направи обход на деривациите, които захранват язовирите Искър, Бели Искър и Белмекен, заради очакваното снеготопене, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. 

В проверката участваха и представители на Националната електрическа компания, Басейнова дирекция, паркова охрана към националните паркове „Пирин" и „Рила", както и на Планинската спасителна служба. С високопроходима техника те провериха снежните запаси в планините, като целта е да бъдат предвидени количества в язовирите, които да поемат водата след очакваното снеготопене, и да бъде предотвратено преливането им и водният ресурс максимално да бъде запазен.

Към момента данните показват, че във водосбора на язовир Искър очакваното количество вода от снеготопенето е повече от 3 пъти (172,6 млн. куб. м) в сравнение с 2020 г. (53 млн. куб. м). За язовир Белмекен е 87,2 млн. куб. м (63,2 млн. куб. м през 2020 г.).

В следващите дни подобни проверки предстоят и на водосборите в Централен Балкан и Стара планина. Припомняме, че тъй като тази година язовирите са пълни, премиерът Бойко Борисов разпореди да се следят нивата, за да бъдат предотвратени наводнения при снеготопенето.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: