Обемът на язовирите е достатъчен за потреблението през 2021 г.

Обемът на язовирите е достатъчен за потреблението през 2021 г. Снимка: moew.government.bg

Министър Димитров проведе работна среща със Столична община относно проводимостта на водите в коритото на р. Искър

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров и зам.-министър Илияна Тодорова проведоха работна среща с директора на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община Красимир Димитров, съобщиха от пресслужбата на министерството.

Срещата е във връзка с прогноза на НИМХ за очакваните валежи, както и предстоящото снеготопене и предвид разрешените с месечен график на МОСВ за април – 50,00 млн. куб. м за електропроизводство, целящи осигуряване на свободен обем за поемане на приток от натрупани снежни запаси в яз. „Искър“.

На срещата беше обсъдено взаимодействието и координацията между МОСВ и Столична община за повишаване на ефективността на контрола по проводимостта за безпроблемно протичане на водите в коритото на река Искър и недопускане на вредно въздействие в критичните участъци от реката.

Във връзка с предстоящото пролетно пълноводие министър Димитров информира, че обемът на всички язовири към момента е достатъчен да осигурят потреблението през 2021 г., включително обемите в яз. „Тича“ и яз. „Камчия“.

Акумулираният обем в язовир „Тича“ е достатъчен да обезпечи питейно-битовото водоснабдяване за следващите 3 години, както и напоителен сезон 2021 г.

Поради увеличения приток язовир „Камчия“ вече е със запълване 98% и след достигане до максимален обем, постъпващият приток ще се използва за пълнене на язовир „Г. Трайков“, което ще даде възможност за осигуряване на необходимите водни количества и за промишлено водоснабдяване в района на Девня.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: