Емил Димитров: Оставям пълни язовири на 83%

Емил Димитров: Оставям пълни язовири на 83% Снимка: кадър БНТ

Страната ни има наказателни процедури и процедури за чистотата на въздуха, които вече са влезли в сила, напомни министърът

Категорично Черноморието ще има вода за следващите 2 години, оставям и пълни язовири. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ. „Оставям пълни язовири на 83%. Можеше и да са на 100%, но ако прелеят, е лошо. Те се пълнят от дъжд и сняг, но се празнят по много начини. Трябва да се намалят загубите, да се спрат ВЕЦ-овете и да се управляват правилно", каза още Димитров. 

Равносметката на Емил Димитров от участието му в управлението е, че си е изпълнил ангажиментите
„Изкарахме мандата, язовирите са пълни, получих признание от бизнеса, което не съм очаквал, че ще получа. Дойдоха дипломати да ме питат какво се случва в България. В екологията има неща, които, ако се случат днес не по правилния начин, ги разбираш след 6 месеца или след една година, но вече е късно. В момента виждам див популизъм, който ще навреди страхотно много на държавата. Но тъй като не съм се ангажирал да помагам, сега ми е лесно. Но има неща, които ако не се случат сега, всичките тези мечтани еврофондове може и да не дойдат в този обем, а може и тази част, която дойде, после да се окаже, че ние ще си я платим и после няма да ни я възстановят", каза още той. Министърът уточни, че страната ни има наказателни процедури и процедури за чистотата на въздуха, които вече са влезли в сила. „20 милиона лева ще плащаме глоби за това, че последните три години не отделихме 100 милиона лева за общините", добави той. 

„Има от какво да се притесняваме. Много от кметовете не са си разчистили речните корита. Областните управители обаче искат пари от държавата", каза още Димитров. Той беше катгоричен, че Черноморието няма да остане без вода в следващите 2 години. „В язовир „Тича“ има вода за 4 години. За един ден в него влиза вода, която стига за 60 дни", каза той, като подчерта, че водопреносната мрежа е много стара, което също е потенциален проблем. Димитров поясни още, че от язовир „Искър" са  изпразнени 150 млн. куб. м, защото има 270 млн. куб. м сняг в планината, които трябва да преминат през София, без да я наводнят, но никой не знае кога ще се стопи.  Конкретно „Искър“ също има вода за 4 години“, посочи Димитров. 

„Имам още 30 притеснителни дни – излишната вода да я преведем през ВЕЦ-овете, за да могат да я преработят енергийно, да не наводним градовете и да се съобразяваме с природата", каза министърът. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: