Нови изисквания за работа от днес заради коронавируса

Нови изисквания за работа от днес заради коронавируса Снимка: Pixabay

Отпада карантината и отрицателният PCR тест за пристигащи от Сърбия, Турция и Беларус.
От днес, 1 септември, всички работодатели и органи по назначаване трябва да осигурят физическа дистанция между работещите лица на най-малко 1,5 метра. Освен това трябва да се извършва дезинфекция на помещенията и недопускането в тях на лица с прояви на остри респираторни болести. 

Това се казва в едната от трите заповеди на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка до края на м. септември, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Всички работодатели трябва също така да проведат инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете, да осигурят сапун,  вода и дезинфектант, както и лични предпазни средства на персонала в зависимост от спецификата на работа и оценката на риска от коронавирус на работното място.

В заповедта изрично се посочва, че при възможност работният процес на колективните органи за управление и на служителите трябва да се провежда в дистанционна форма или да се установи работно време с променливи граници, или работа на смени. 

При непосредствено обслужване на клиенти, изискващо разстояние, по-малко от 1,5 метра, е задължително използването на защитна маска за лице или предпазен шлем.

По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице или предпазен шлем, когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване и дезинфекция.

В новата заповед остава и изискването за носене на предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата, в закрити обществени места

Изключение от задължението се допуска за: 
- клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, 
- спортуващите на закрито за времето на физическата дейност, 
- участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване при спазване на физическа дистанция от 1,5 метра от останалите участници.

Възобновяват се присъствените учебни занятия в системата на предучилищното и училищното образование съгласно приетите Насоки за работа в условията на Covid-19 на Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката.


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: