Над 22 000 работни места са запазени в туризма благодарение на мярката 80/20

Над 22 000 работни места са запазени в туризма благодарение на мярката 80/20 Снимка: kibrispostasi.com

Според Министерството на туризма това е една от най-добре работещите мерки за справяне с кризата.

Над 22 000 работни места са запазени в туристическия сектор благодарение на мярката на правителството 60/40, която за хотелиери и ресторантьори е 80/20, показват данните на Министерството на туризма, съобщи БНР.

 

Очаква се с този инструмент да се съхранят още 11 000 работни места в предстоящите месеци, или общо техният брой да надхвърли 30 000.

 

Според Министерството на туризма анализите на данните показват, че това е една от най-добре работещите мерки. До момента по проекта за краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията - за сумата от 290 лв. месечно - са одобрени заявления за компенсации на 10 192 работници, служители и самоосигуряващи се лица в сектора.

 

От своя страна Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти настоява за удължаване на мярката 60/40 за поне още 6 месеца и предлага изменението й, съобразено със спецификата на туроператорската и туристическата агентска дейност.

 

Сред предложенията са намаляване на задължителния срок за задържане на персонала след ползване на мярката, въвеждане на възможност за субсидиране на сезонно наети служители, по-голяма възможност за ротация на помощта за различни лица, които в различен период заемат една и съща щатна позиция.

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: