Италия ще отдели 24 милиарда евро за намаляване на данъците и за икономически стимули

Италия ще отдели 24 милиарда евро за намаляване на данъците и за икономически стимули Снимка: https://pixabay.com/

Италианският премиер Джорджия Мелони заяви, че правителството на страната възнамерява да отдели 24 милиарда евро през 2024 г. за различни мерки за стимулиране на икономиката

 Сред тях са намаляване на данъците и увеличени плащания на служителите в публичния сектор, включително лекари и полиция. Тези мерки ще трябва да бъдат одобрени от италианския парламент.

По-специално, 10 милиарда евро ще бъдат използвани за удължаване с още една година на намаляването на социалните вноски, събирани от работниците, включително пенсионните.

Така приблизително 14 милиона италиански работници реално ще получават със 100 евро повече на месец.

Други 4,3 милиарда евро ще отидат за намаляване на данъците върху доходите на работниците с ниски и средни доходи.

7 милиарда евро ще бъдат използвани за увеличаване на заплатите на служителите в публичния сектор.

1 милиард евро ще бъдат изразходвани за мерки в подкрепа на раждаемостта, включително намаляване на социалните вноски за работещите майки с две или повече деца.

Разширяването на подобни мерки ще доведе до увеличаване на бюджетния дефицит на Италия през следващата година от 3,6% от БВП на 4,3%.

По-рано италианските власти вече заявиха, че бюджетът за следващата година ще предвижда увеличение на бюджетния дефицит, като по този начин страната няма да може да достигне ниво под изискваните от ЕС 3% до 2026 г.

Рейтинговата агенция Fitch вече нарече   съобщението „значително облекчаване на фискалната политика“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: