Европейската комисия заключи, че Apple нарушава Закона за цифровите пазари

Европейската комисия заключи, че Apple нарушава Закона за цифровите пазари

Регулаторът проведе разследване и реши, че правилата на платформата App Store не позволяват на разработчиците на приложения да насочват потребителите към алтернативни оферти

Ако Apple бъде призната за виновна в нарушаване на разпоредбите на DMA, компанията е изправена пред глоба до 10% от общите си годишни приходи.

В доклада се казва, че Европейската комисия е изпратила предварителни резултати на Apple въз основа на резултатите от своето разследване през март тази година.

Този случай може да е първият път, когато регулатор използва нов закон, за да ограничи дейността на голяма технологична компания. Окончателното решение по този въпрос ще бъде взето не по-късно от март следващата година.

„Вярваме, че новите политики в сегашния им вид пречат на разработчиците на приложения да общуват свободно и да извършват транзакции с крайните потребители“, каза Маргрете Вестагер, ръководител на органа за защита на конкуренцията на ЕС.

В доклада на Европейската комисия се казва, че Apple позволява на разработчиците да поставят връзка в приложението си към уебсайт на трета страна, като отидете на който клиентът може да се абонира или да плати за някаква услуга, но това не е достатъчно. 
Отделът също така критикува комисионните, които Apple начислява на разработчиците при първоначалното привличане на нови потребители към App Store.

В отговор Apple заяви, че компанията вече е направила редица промени през последните няколко месеца, за да отговаря на изискванията на DMA. „Ние сме уверени, че нашият план е в съответствие със закона и вярваме, че повече от 99% от разработчиците ще плащат на Apple същото или по-малко при новите бизнес условия, които създадохме“, се казва в изявление на Apple.

Представител на Европейската комисия каза, че регулаторът ще започне ново разследване на производителя на iPhone, за да провери новите условия за взаимодействие между Apple и разработчиците на приложения на трети страни и магазините за приложения, за да оцени необходимостта от тяхното въвеждане и пропорционалността.

Нарушаването на DMA може да струва скъпо на Apple, до 10% от годишните приходи на компанията.

източник: Reuters

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: