Растат световните цени на храните за десети пореден месец

Растат световните цени на храните за десети пореден месец Снимка: pixabay

През март 2021 г. световните цени на храните се повишиха за десети пореден месец, достигайки най-високото си ниво от средата на 2014 г.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на потребителската кошница, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, скочи през март с 2,4 пункта до 118,5 пункта, съобщи БНР, позовавайки се на агенцията на ООН за храните. Това е най-високото ниво от юли 2014 г. насам.

Най-сериозен ръст са отбелязали цените на растителното масло и на млечните продукти. При растителното масло повишението е с цели 8,0% спрямо февруари до почти 10-годишен връх. Рязко са скочили и цените на соевото олио отчасти заради по-силното търсене от сектора на биодизеловото гориво.

Индексът на цените на млечните продукти на FAO се е увеличил с 3,9%. Този на цените на месото също се е повишил през март с 2,3% спрямо февруари. Цените на говеждото месо са останали стабилни, докато тези на овчето месо са се понижили, тъй като сухото време в Нова Зеландия доведе до намаляване на броя на животните във фермите.

Индексът на цените на зърнените култури на FAO е спаднал през март с 1,8%, но все още е с цели 26,5% по-висок в сравнение с март 2020 г. Износните цени на пшеницата са намалели най-много, отразявайки добрите доставки и благоприятните производствени перспективи за зърнените култури през 2021 г. Цените на царевицата и ориза също са спаднали, докато тези на соргото са се повишили.

FAO очаква глобалното производство на зърнени култури през 2021 г. да се увеличи за трета поредна година.

Световната продукция на пшеница се очаква да достигне нов връх от 785 милиона тона тази година, което е с 1,4% повече от нивата през 2020 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: