Европейската космическа агенция търси астронавти

Европейската космическа агенция търси астронавти

Новите астронавти ще бъдат назначени през октомври 2022 г.

От 31 март до 28 май 2021 г. Европейската космическа агенция е обявила възможност за кандидатстване за позицията „Астронавт". Целта на новата кампания е да бъдат привлечени повече жени, както и хора със специфични двигателни потребности. България не е сред държавите, от които може да се кандидатства.

Одобрените кандидати ще преминат през строг шестстепенен процес на подбор, който ще продължи до октомври 2022 г., когато се очаква новите астронавти да бъдат официално назначени.  

Този проект е първият в света, който започва да премахва бариерите пред хората, живеещи с физически увреждания, за да изпълняват те професионална космическа мисия. 

За да подпомогне увеличаването на достъпността на космическите полети за всички квалифицирани европейци, ЕКА търси кандидати, които живеят със специфично физическо увреждане, за да съдействат в оценката на технологиите и приспособленията, необходими за изпращане на астронавт с такива увреждания на професионална космическа мисия. 
„Това не е било опитвано или обмисляно преди, но за мен е наистина важно, защото европейските астронавти представляват най-доброто от Европа. Може да има отличен учен или инженер, който случайно да живее с физически увреждания", заяви директорът на ЕКА Дейвид Паркър.  

Разнообразието трябва да се отнася не само до произхода, възрастта или пола на нашите астронавти, но и към физическите увреждания. За да превърнем тази мечта в реалност, заедно с набирането на астронавти, стартираме проект за осъществимост на парастронавтите - иновация, чието време дойде", каза още той.  

ЕКА е междуправителствена организация, създадена през 1975 г., с мисията да формира развитието на европейските космически възможности и да гарантира, че инвестициите в космоса носят ползи за гражданите на Европа и света. В организацията членуват 22 страни, като България не е сред тях. Като координира финансовите и интелектуалните ресурси на своите членове, ЕКА предприема програми и дейности далеч извън обхвата на която и да е отделна европейска държава. Агенцията работи съвместно с ЕС по изпълнението на програмите „Галилео“ и „Коперник“, както и с Eumetsat за разработването на метеорологични мисии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: