Актуална информация за епидемичната обстановка на 26.03.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 26.03.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

В Германия задължителното изискване за отрицателен тест за COVID-19 за всички пристигащи в страната ще влезе в сила в началото на следващата седмица.

Чуждестранни граждани, главно от съседни страни, се стичат в Сърбия, след като се разчу, че западната ни съседка предлага безплатни ваксини срещу COVID-19 за чужденци, съобщи Нова тв.

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 124,5 милиона души, от които 2,7 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" над 125,4 милиона души са се заразили в света, над 2,7 милиона са починали.

Лидер по брой на потвърдените случаи са САЩ, където са идентифицирани 30 милиона заразени. Бразилия е на второ място (12,3 милиона), на трето - Индия (11,7 милиона), на четвърто - Русия, на пето - Франция (4,4 милиона), на шесто - Великобритания (4,3 милиона инфекции).

Американският президент Джо Байдън обеща, че до края на първите си 100 дни на поста американците ще имат 200 милиона ваксинации срещу коронавирус. Това е два пъти повече от планираното по-рано.

Тайландските власти решиха да намалят карантината за чуждестранни туристи от 14 на 10 дни, като мерките  влизат в сила от 1 април и ще засегнат туристите, пристигнали в страната с отрицателен PCR тест за коронавирусна инфекция.

Европа е изправена пред нов тип световна война на фона на пандемията от коронавирус, включително поради действията на Русия и Китай в областта на ваксините, заяви френският президент Еманюел Макрон.

Унгария отчете рекорден брой смъртни случаи от COVID-19 за денонощие - 275. Местните здравни власти пък алармираха, че болниците в страната са подложени на изключително голямо натоварване. „Заради ръста на новозаразените правителството не може да си позволи засега облекчаване на мерките", заяви премиерът Виктор Орбан.

У нас:

Разпределението на ваксините трябва да бъде по начин, който да помогне на всички държави членки, така че едновременно да можем да излезем от пандемията, заяви министър-председателят Бойко Борсов след края на видеоконференцията на Европейския съвет.

Премиерът подчерта, че именно това е разбирането, около което са се обединили днес европейските лидери.

Днешната ключова дума е солидарност. Всички държави членки разбраха колко важно е всеки един от нас да знае, че ще получи пропорционално толкова ваксини, колкото са необходими“, добави Борисов.

Допълнителни 96 млн. лв. са отпуснати по бюджета на Министерството на здравеопазването след извънредно правителствено заседание, съобщиха от Министерски съвет. От общата сума 46 млн. лв. са предназначени за закупуването на ремдесивир, така че да бъде осигурено лечението с този медикамент на пациентите с коронавирусна инфекция в болниците до септември включително.

Броят на настанените пациенти с COVID-19 в интензивни отделения у нас продължава тревожно да расте с всеки изминал ден. Според данните в Единния информационен портал Coronavirus.bg към 0,00 ч. на 26 март нуждаещите се от извънредни грижи вече доближават 800 души - 769. В четвъртък те бяха 743-ма, в сряда - 729.

Общо в болница са настанени вече 9281 заразени с вируса, с което бе надминат вчерашният мрачен рекорд от 9125. Нови 99 души с болестта са починали и така броят на смъртните случаи от началото на пандемията в страната нарасна на 12 512.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: