Гейтс назова фаталните грешки на САЩ и Европа в началото на пандемията

Гейтс назова фаталните грешки на САЩ и Европа в началото на пандемията

Основателят на Microsoft твърди, че САЩ и Европа са допуснали редица фатални грешки в началото на пандемията от коронавирус

Той говори за това в интервю за вестник Wyborcza и телевизионния канал TVN.

Най-лошото от всичко е, отбеляза Гейтс, че има хора (сред тях е и той), които предупреждаваха за определен риск, и ако бяха чути, щеше да бъде възможно да се подготвим и да се избегнат много проблеми.

За съжаление, тези препоръчани инвестиции не бяха направени. Сред тях имаше препоръки за възможно най-бързото диагностициране на пациентите", обясни основателят на Microsoft.

Той добави, че PCR технологията позволява много точен тест и ако в ранния етап на пандемията са били тествани достатъчно хора и тези, които са имали положителен резултат, са били поставени под карантина, тогава „експоненциалният растеж не можеше да бъде избегнат“. Това, каза той, бе направено от Австралия, Южна Корея и Нова Зеландия.

Гейтс добави, че „по-голямата част от Европа, Южна Америка и Съединените щати не го направиха и ние платихме огромна цена за това". Той е уверен, че ранните инвестиции биха могли да спасят ситуацията, тогава това не би струвало „толкова много“.

„Все още имахме шанс - ако световните лидери се бяха подготвили за това предварително или поне се бяха обърнали към правилните учени, които биха казали: следете броя на тестовете и внимавайте за изолацията! - тогава страните биха могли да се справят много по-добре", коментира бизнесменът.
 

Основателят на Microsoft е уверен, че за да се избегне повторение на тази ситуация, е необходимо да се инвестира, като се правят изводи от случилото се. Според него по-голямата част от инвестициите са инструменти за подобряване на здравето не само по време на пандемия, но и за избавяне от други заболявания: грип, полиомиелит, малария и „много други“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: