Стимулите в САЩ ще имат положителен ефект и в еврозоната

Стимулите в САЩ ще имат положителен ефект и в еврозоната

Икономиките от двете страни на Атлантика се развиват с много различни темпове, а различията се задълбочават все повече


Пакетът за облекчаване на последствията от коронавируса, който беше приет в САЩ, е „важен двигател за световната икономика“ и ще има положителни ефекти и в еврозоната. Това каза пред CNBC главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн. Този месец президентът Джо Байдън подписа мащабен план за фискално стимулиране, който ще изпрати директни плащания до 1400 долара на повечето американци.  

Общата стойност на стимулиращия пакет е 1,9 трилиона долара. Очаква се програмата, която вече е в ход, да подпомогне световната икономика. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира този месец, че стимулиращият пакет ще добави около 1 процентна точка към глобалния икономически растеж за тази година. И еврозоната се очаква да се възползва и от това. 

Голяма част от икономическата продукция в еврозоната се движи от износа, който беше силно засегнат от пандемията. Данните, публикувани през януари, показват, че износът от еврозоната е спаднал с 11,4% за период от 12 месеца. 27-те европейски държави се съгласиха през юли да приложат 750 милиарда евро (895 милиарда долара) съвместни стимули, но тези средства все още не са разпределени напълно.  

Лейн подчерта, че „фактът, че в САЩ има значителен стимул, ще увеличи глобалния БВП и ще увеличи износа от еврозоната". В същото време Фед е оптимистично настроен за развитието на американската икономика през тази и следващата година. Очаква се БВП да отбележи ръст от 6,5% за 2021 и 2,25% съответно за 2022 г. Гита Гопинат, главен икономист на Международния валутен фонд, смята, че стимулиращият пакет може да предизвика временен скок на потребителските цени, но инфлацията вероятно няма да продължи дълго.  

Според прогнозите на анализаторите САЩ ще се развиват по-бързо тази година, докато Европа ще бъде ограничена от по-малкото публични разходи, по-строги ограничения за бизнеса и по-бавните темпове на ваксинация. Данните показват, че икономиките от двете страни на Атлантика се развиват с много различни темпове, а различията се задълбочават все повече. САЩ вероятно ще догонят своя предпандемичен прогнозен ръст през следващата година, докато за Европа няма реалистичен шанс това да се случи в продължение на няколко години, казва Ерик Нилсен.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: