Борисов: Въпреки пандемията инвестициите в България се увеличават

Борисов: Въпреки пандемията инвестициите в България се увеличават Снимка: МС

„Въпреки пандемията инвестициите в България не само не намаляват, но и се увеличават. Имаме много добре квалифицирани работници, разполагаме с магистрална, жп, енергийна инфраструктура, у нас е и най-ниският данък в Европа. 
Цялата тази стабилност води до повишаване на Брутния вътрешен продукт, а оттам и на доходите на хората във всички сектори.“

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който огледа на място напредъка по изграждането на довеждащия газопровод до Панагюрище и Пирдоп.

Проектът е от ключово значение за региона, защото от него ще се възползват както големи индустриални потребители, така и обекти като детски градини, училища, други институции и битови клиенти в района.

Този газопровод не го правим само за заводите, но и за хората. До края на годината ще построим и интерконектора с Гърция, с което ще се даде възможност за доставки на втечнен газ от цял свят“, изтъкна премиерът Бойко Борисов.

В близост до разширението на газопреносната мрежа до Пирдоп се намира завод от групата на „Аурубис“. Компанията е един от най-екологосъобразните производители на мед в света.

У нас „Аурубис България“ е най-големият данъкоплатец и има структуроопределяща роля за икономиката ни с 870 преки работни места и 2500 непреки. Компанията има ключов принос за БВП на страната ни чрез износ, внос, осигуряване на бизнес за редица български компании по веригата на доставки и поддръжка.

Компанията инвестира милиарди, разкри хиляди работни места е и изключително ангажирана с опазването на околната среда, тъй като е внедрила нови ефективни и щадящи технологии“, отбеляза министър-председателят Борисов.

„Аурубис България“ е инвестирала у нас над 600 млн. евро в периода 1998-2018 г., а нови 132 млн. евро са за периода 2019-2022 г.

Довеждащият газопровод, който е разширение на националната газопреносна мрежа до Панагюрище и Пирдоп, е с проектна дължина 61,5 км и с капацитет 30 000 куб.м/h.

Освен линейната част на газопровода е предвидено да бъдат изградени и 2 автоматични газорегулиращи станции – едната в близост до Панагюрище, а другата – до Златица.

С изграждането на новия довеждащ газопровод ще бъдат създадени условия и предпоставки за газоснабдяване на промишлени консуматори, обществено-административни потребители в района, за битово газоснабдяване на общините Панагюрище, Пирдоп, Златица, Лесичово и др., както и потенциална възможност за газифициране на общините Стрелча, Мирково, Чавдар и Челопеч.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: