Mastercard превърна биометрията в стандарт за банките

Mastercard превърна биометрията в стандарт за банките Снимка: Mastercard 

Водещи онлайн магазини отбелязват над 60% ръст в онлайн продажбите и над 160% увеличение на картовите плащания

По данни на Българска Е-комерс Асоциация (БЕА) през последната година в България онлайн плащанията с карти бележат над 160% ръст в категории като бързооборотни стоки, продукти за бита, спортни продукти и техника. Пенетрацията на безконтактните плащания като дял от всички картови плащания бележи нови рекорди в цял свят, а страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са шампиони по този показател с 89% дял на безконтактните плащания при средно 84% за Европа. 

Същевременно все повече българи разполагат с токенизирана в своя смартфон дигитална карта – броят на тези карти Mastercard се е утроил за периода юни 2020 -януари 2021 г. при българските издатели на мобилни портфейли. 

Mastercard oтчита над 200% ръст в броя на мобилните трансакции в България на ПОС терминал, средната стойност на покупките нараства с около 10%, а общият обем е нараснал над 4 пъти за периода. Mastercard е лидер на пазара на мобилните плащания, като консултира и подпомага българските издатели да предоставят възможност на картодържателите да плащат със своите Mastercard в мобилни портфейли – с дигитализирана карта в смартфона. 

На българския пазар вече има 10 мобилни портфейла и предстои лансирането на още няколко до края на 2021 г.

 

Тези данни очертават тенденции, които следим и предвиждаме от години. Това е ролята на технологична компания като Mastercard – да гледа напред в бъдещето и да разработва иновации с години, които в един момент ще станат незаменима част от ежедневието на хората – ще им пестят време, усилия, ще ги подкрепят в момент на криза, ще им дадат още по-голяма сигурност“, казва Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Косово и Албания. 

2020 г. се оказа безпрецедентна по отношение на навлизането на дигиталните услуги и плащания и онлайн пазаруването. Дори преживяванията и събитията се евакуираха в цифровия свят, където не само купуваме билет за концерт от дистанция, но и гледаме самото събитие изцяло онлайн. Това налага и безкомпромисни мерки за сигурност. 

Същевременно точно през този период навлезе окончателното изискване на ЕС за спазване на новата регулаторна рамка (PSD2) за по-голяма сигурност на плащанията чрез задълбочено установяване на идентичността на клиента (Strong Customer Authentication – SCA), за която банките и търговците се подготвяха от месеци. 

Като участник в цялата екосистема, ролята на Mastercard глобално и локално е да осигури същата лекота и сигурност на дигиталните услуги и плащания, както във физическата среда. Такъв тип решение е биометричната верификация за одобряване на плащането – Mastercard ID Check. Още през 2019 г. едно от проучванията на Mastercard показа, че над 46% от потребителите биха предпочели да одобряват трансакциите си не с пароли, пинове и смс, а лесно и интуитивно – с палец или лице през приложението си за мобилно банкиране. 

Освен удобството, което естествено насърчава дигиталните плащания, и сигурността – биометричните данни не напускат мобилното устройство на потребителя по никакъв начин, Mastercard ID Check биометрична верификация води и до съществено намаляване на отказаните трансакции и по-добро клиентско изживяване. Към днешна дата половината от българските издатели са внедрили този начин за улеснение и сигурност на картодържателите.

Mastercard налага и своите иновативни технологии, като MasterCard Digital Enablement Service - MDES решението за токенизация, което стои зад мобилните портфейли, MDES for Merchants (M4M), Credential on File - COF решенията за по-голяма сигурност и удобство при запазване на картата за повторни разплащания в онлайн магазин като стандарт в екосистемата

Пандемията доведе до експоненциален ръст в дигиталното потребление и пазаруване, включи изцяло нови потребители. След ограничаването на международните пътувания, които имат ключов обем на трансакциите по света, спадът на бизнеса беше частично компенсиран от масовото възприемане и търсене на картови плащания онлайн и във физически магазини като безконтактни, т.е. по-сигурни, бързи и удобни в условията на COVID-19. 

Mastercard отчита глобално над 70% ръст в ритейл покупките с карта онлайн от февруари 2020 г. на годишна база, а плащанията с мобилен портфейл са 18% от всички безконтактни плащания. Преди пандемията годишният ръст на e-commerce в Европа беше 15%, днес е утроен. В Англия, например, за април и май 2020 г. e-commerce е над 35% oт целия ритейл обем. 

За България, по данни на Българска Е-комерс Асоциация (БЕА), водещите онлайн магазини, членове на асоциацията, отбелязват над 60% ръст в онлайн покупките си (брой поръчки и обем) и над 160% ръст в картовите плащания.

Потребителските изследвания за Европа на Mastercard по време на lockdown свидетелстват за огромна промяна в поведението на потребителите и предвид продължителността на пандемията, трендовете се очаква да се запазят трайно и са вече стандарт: 57% от запитаните пазаруват онлайн повече от всякога; 41,9% от потребителите са пазарували за първи път онлайн или са започнали да пазаруват, освен обичайните, и нови категории продукти след извънредното положениe.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: