TikTok е забранен за служителите на Европейската комисия

TikTok е забранен за служителите на Европейската комисия Снимка: Euronews

Висшият изпълнителен орган на ЕС е поредната официална организация, която изисква персоналът ѝ да премахне приложението, заради опасения, че може да бъде използвано за шпиониране, съобщава independent.co.uk.

TikTok, която е собственост на китайската компания Bytedance, многократно отрече твърденията, че приложението ѝ се използва за наблюдение, като обясни, че просто събира потребителски данни като тези, които събират и други приложения, за да използват информацията за целенасочена реклама. 

Но официални служители в САЩ и Европа многократно са сигнализирали, че практиката може да бъде опасна. Сега и служителите на Европейската комисия ще трабво да изтрият приложението от служибните си устройства, а и от личните, ако на тях имат приложения, свързани с работата им. 

„За да защити данните на Комисията и да повиши нейната киберсигурност, Корпоративният управителен съвет на ЕК реши да спре приложението TikTok на корпоративните устройства и на лични устройства, включени в услугата за мобилни устройства на ЕК“, се казва в имейл, изпратен до служителите.

Подобни забрани вече действат в някои американски юрисдикции, а федералното правителство и повечето щати забраниха на служителите да инсталират приложението на служебните си мобилни устройства.

За момента отTikTok не отговорят на исканията за коментар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: