Ще въведат ли САЩ и Великобритания здравни паспорти с лицево разпознаване

Ще въведат ли САЩ и Великобритания здравни паспорти с лицево разпознаване Снимка: Unsplash.com

Стартъп компанията FaceFirst, базирана в Калифорния, лансира идеята за регистър на хора с имунитет към COVID-19.

Компанията FaceFirst в САЩ и британската технологична фирма Onfido, която поддържа верификацията към иновативната банка-претендент Мonzo, разработват сходни приложения за дигитални здравни паспорти. Чрез лицево разпознаване на собственика на мобилно устройство, служителите на авиокомпании и летища ще могат да получат информация за неговата здравна история, свързана с COVID-19. Според изпълнителния директор на FaceFirst Питър Треп, „информация за медицински тестова, тестове за наличие на антитела, придобит имунитет към COVID-19 или данни за контакт със заболели хора ще се съхранява само на личния смартфон на човек и няма да бъде предоставяна на трети лица, организации или държавни агенции“. 


Целта на FaceFirst е да създаде регистър, който да е в помощ на правителствата. Държавните власти пък от своя страна ще могат да стопират навлизането на вируса в страните им отвън, като същевременно не ограничават доказано здрави хора да пътуват и работят. Oт FaceFirst обявиха, че водят косвени разговори с американското правителство за внедряването на такъв вид онлайн здравен картон. От Forbes съобщават, че според архива на щатския сенат през април компанията е похарчила 10 хил. долара за лобизъм. От FaceFirst отричат да са лобирали за здравните паспорти, макар че същият архив показва и разговор между компанията, Mинистерството на здравеопазването в САЩ и Белия дом относно „биометрични данни, лицево разпознаване и лицево сканиране за вход и изход“.


Onfido предлагат пък приложение, което ще работи чрез сканиране на селфи и документи за самоличност. Фирмата създава апликация, която да свързва биометрични данни на конкретен човек с налични резултати за него от медицински изследвания или проведени тестове. От държавната Комисия по наука и технология във Великобритания са поискали оферта за здравен паспорт от Оnfido. Компанията съобщава, че води преговори и с други правителства за внедряването на този вид софтуер.

 

Според Американския съюз за граждански свободи (ACLU) такъв тип паспорти ще са предпоставка за създаване на „медицинска служба за следене, която може да накърни личните права на гражданите“. От ACLU предупреждават също и за възможно нежелани странични ефекти от подобен тип дигитални документи. Според тях това създава социално неравенство. Например би могло да предизвика случаи на хора, които ще се заразят умишлено, за да се сдобият с имунитет, а от там и с преимущество в здравния си паспорт, което да им позволи да пътуват и работят без ограничения. Към момента специалистите не са единодушни дали пациенти, преживели COVID-19, изграждат траен имунитет, а такъв тип здравни паспорти биха могат да изиграят ролята на катализатор на умишлено излагане на зараза, твърдят от Forbes.


Засега само Естония въвежда активно здравни паспорти за работа, но най-вероятно и други правителства ще последват нейния пример. Това ще покаже дали държавите са готови да жертват част от човешките свободи на гражданите си в името на по-голяма здравна и икономическа сигурност по време на пандемия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: