Винарските предприятия кандидатстват за субсидии за над 17 млн. лева

Винарските предприятия кандидатстват за субсидии за над 17 млн. лева Снимка: pixabay

Заявленията са по мярка „Кризисно съхранение на вино“

58 заявления на обща стойност 17 007 160 лв. са подадени по мярка „Кризисно съхранение на вино“ от Националната програма за подпомагане в лозаро-винарския сектор 2019-2023 г., съобщиха от Държавен фонд „Земеделие”.

Предстоят проверки на място от страна на държавната агенция на всички подадени заявления, за да се удостовери съответствието с посочените количества съхранявано вино. След приключване на административната обработка на резултатите от проверките, ДФЗ ще пристъпи към сключване на договори с одобрените кандидати.

Мярката е извънредна и се прилага с цел преодоляване на смущенията на пазара в лозаро-винарския сектор на Европейския съюз, породени от пандемията. С тях ще се подпомагат произведени в страната вина, временно оттеглени от пазара, с цел постепенното възвръщане на икономическата жизнеспособност на винарското предприятие-кандидат.

Мярката се прилага за втора поредна година. Важен фактор при прилагането й през настоящата финансова година се явява възможността за авансово плащане в размер на 100 % от одобрената финансова помощ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: