Индия подготвя закон за забрана на криптовалутите

Индия подготвя закон за забрана на криптовалутите

Страната ще бъде първата голяма икономика, която прави държането на криптовалута незаконно


Индия ще предложи закон, който забранява криптовалутите, съобщава Reuters, като се позовава на високопоставен държавен служител. Всеки, който търгува с криптовалута в страната или дори държи такива цифрови активи, ще бъде глобен, заявява източникът.   

Законопроектът, който е една от най-строгите политики в света срещу криптовалутите, ще инкриминира притежанието, издаването, добива, търговията и прехвърлянето на криптоактиви, казва още той. Мярката е в съответствие с правителствената програма от януари, която призовава за забрана на частни виртуални валути, като същевременно се изгражда рамка за официална цифрова валута. 

Ако забраната стане закон, Индия ще бъде първата голяма икономика, която прави държането на криптовалута незаконно. Дори Китай, който е забранил добива и търговията, не наказва притежанието.  

В момента в страната, въпреки заплахите за забрана от страна на правителството, обемите на транзакциите се увеличават. Според прогнозите на индустрията около 100 милиарда рупии (1,4 милиарда долара) се държат в криптоинвестиции. Официални данни няма, подчертава агенцията. Регистрациите на потребители и паричните потоци в местната криптоборса Bitbns са се увеличили 30 пъти в сравнение с преди година, каза Гаурав Дахаке, изпълнителен директор на Unocoin, една от най-старите борси в Индия, която добави 20 000 потребители през януари и февруари, въпреки опасенията за забрана. 

Koгaтo зaĸoнът бъдe пpиeт, пpитeжaтeлитe нa ĸpиптoвaлyтa щe имaт шecт мeceцa дa пpoдaдaт aĸтивитe cи. Πpeдcтaвитeлитe нa ĸaбинeтa ca yвepeни, чe щe ycпeят дa пpиeмaт тeĸcтoвeтe блaгoдapeниe нa мнoзинcтвoтo cи в пapлaмeнтa. Πpeз 2019 г. пpaвитeлcтвeнa ĸoмиcия пpeпopъчa нaĸaзaниe 10 гoдини зaтвop зa xopaтa, ĸoитo ĸoпaят, дъpжaт, пpoдaвaт или пpaвят cдeлĸи в ĸpиптoвaлyти. Не е ясно дали новият закон ще предвижда толкова строги наказания. 

Междувременно в събота bitcoin достигна рекордните $ 60 хил. Най-популярната криптовалута почти удвои стойността си през тази година, след като приемането й като разплащателно средство се увеличи с подкрепата на такива високопоставени поддръжници като изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: