Банка прогнозира поскъпване на биткойна до 146 хиляди долара

Банка прогнозира поскъпване на биткойна до 146 хиляди долара Снимка: pixabay

В дългосрочен план цената на биткойна може да надхвърли 146 хил. долара, прогнозират стратезите на JPMorgan, водени от Николаос Панигърцоглу

Сегашната пазарна капитализация на първата криптовалута от $575 млрд. се очаква да нарасне 4,6 пъти, за да съответства на общата инвестиция на частния сектор в злато чрез ETF, кюлчета и монети, пише Bloomberg, цитирайки отчет на компанията.

Изместването на златото като „алтернативна“ валута говори за голям потенциал за растеж на стойността на биткойна в дългосрочен план. Това е малко вероятно да се случи бързо, това е дългосрочен процес. Теоретичната целева цена за биткойн над 146 хил. долара трябва да се счита за дългосрочна цел и е невъзможна през следващата година“, сигурни са анализаторите на банката.

Те предупредиха, че е невъзможно да се изключи възможността за спекулативна мания, която в близко бъдеще може да изтласка курса на първата криптовалута до $50 - 100 хиляди. Но подобни нива на цените ще се окажат нестабилни, отбелязват от JPMorgan.

Преди това бившият главен икономист в Merrill Lynch Bank и президент на Rosenberg Research Дейвид Розенберг заяви, че на пазара на биткойни се е образувал "най-големият балон".

Той нарече покачването на курса на първата криптовалута през последните месеци "ненормално", но подчерта, че не трябва да се очаква рязък спад, докато лихвените проценти на централната банка остават на ниво, близко до нула.

На 5 януари към обяд, курсът на биткойна на криптоборсата Binance бе $31,7 хиляди. През изминалия ден криптовалутата  поскъпна с 1%. На 3 януари активът постави нов рекорд за стойността си и достигна 34,7 хиляди долара.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: