Киберкуб: създадоха нов необикновен компютър

Киберкуб: създадоха нов необикновен компютър Снимка: ikejima.org

Кубичната форма не е уникална за компютрите, много ентусиасти са помествали своите системи в такива корпуси. При тях обаче допълнителните компоненти, мониторът и клавиатурата все още изискват външна връзка.

 

Японски ентусиаст на име Сюн Икедзима (Shun Ikejima) реши да поправи този недостатък, като помести всички аксесоари във вътрешността на компактен куб и нарече изобретението си кубичен персонален компютър (Cube PC).

 

Най-необичайният детайл на устройството е клавиатурата - двете й половини са поставени на страничните повърхности на куба. Печатането на този компютър прилича на свиренето на акордеон. Клавиатурата има общо 48 клавиша.

 


Корпусът на джаджата е направен с 3D принтер. Вътре е инсталиран Raspberry Pi 4 и 5-инчов LCD дисплей. Клавиатурата се управлява от Arduino Pro Micro. Хардуерът се охлажда от 6-сантиметров охладител, а един панел е поставен под решетката за отвеждане на топлината. Другият панел е адаптиран към вертикалната инсталация на микроконтролерите и увеличаването на броя на USB портовете, които първоначално са само два.

 

Създателят на кубичния компютър има големи планове за развитието на проекта. Тук ще се появи вградена батерия, принтер, както и поддръжка на видеокасети.

 



Има също така и компактна версия на CubePC, която се превърна в тестов модел на голямото устройство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: