За първи път подвижен жп състав ще бъде финансиран с европейски средства

За първи път подвижен жп състав ще бъде финансиран с европейски средства Снимка: mtitc.government.bg

За първи път подвижен състав за БДЖ ще бъде финансиран с европейски средства чрез Механизма за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на онлайн дискусия на тема „Перспективите за развитие на железопътния транспорт в България“, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

В събитието взеха участие европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, генералният директор на НК „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски, председателят на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД Григори Григоров и представители на Пътническия консултативен съвет.

„Със закупуването на нов подвижен състав целта е до 2024 г. да има подмяна на 50% от подвижния състав в железниците“, обяви министър Желязков.

В рамките на дискусията Росен Желязков направи общ преглед на проектите, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, които същевременно трябва да покриват критериите и изискванията на ЕК за инвестиции в зеления и цифров преход. Обектите са с висока степен на готовност, като целта е всички да бъдат завършени най-късно до 2026 г. С подбора на проектите се търси повишаване на безопасността и териториалната балансираност на растежа, тъй като повечето инвестиции са насочени към Северна България. С избора на проектите в Националния план за възстановяване и устойчивост се прави и комплексна свързаност на инвестициите, с тези по линия на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и Механизма за свързване на Европа, подчерта Желязков.

Включените проекти в „Транспортна свързаност“ са за цифровизация в железопътния транспорт чрез модернизация на системите за безопасност и енергийната ефективност по жп направления от основната и широкообхватната TEN-T мрежа, преустройство и рехабилитация на гарови комплекси Мездра и Червен Бряг и изграждане на интермодален терминал – Горна Оряховица, модернизация на тягови подстанции и секционни постове по протежение на основната и широкообхватната TEN-T мрежа с изграждане на система за телеуправление и телесигнализация SCADA, осигуряване на устойчива транспортна свързаност и услуга чрез закупуване на енергийно ефективен и комфортен подвижен жп състав и други.

„От месец март до месец май ще стартираме всички проекти в участъка от София до Септември, железопътен възел „Пловдив“, участъка Оризово-Михайлово, гара „Зимница“, сигнализацията и телекомуникацията в участъка Пловдив-Бургас, както и 27-те надлеза, които са свързани с безопасността на движение по скоростната линия в участъка Пловдив-Бургас“,  каза генералният директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски по време на дискусията. Той уточни, че през 2024 година ще имаме готова железопътна магистрала в участъка от сръбската граница до границата с Турция, както и в участъка Пловдив – Бургас. "Акцентираме върху подобряване на баланса в направление железопътна инфраструктура Северна – Южна България. В последните 2 години се работи активно и по отсечката Русе – Каспичан", допълни Папукчийски. 

До 2024 година трябва да бъдат подновени 140 км железопътна линия. За целта са осигурени европейски средства за подмяна на осигурителната техника и за дигитализация.

 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: