Тестваха подземния "влак на бъдещето" на Илон Мъск

Тестваха подземния "влак на бъдещето" на Илон Мъск Снимка: lenta.ru

В Невада (САЩ) тестваха с пътници "влака на бъдещето" на Илон Мъск

На полигон, разположен в близост до Лас Вегас в американския щат Невада, бяха проведени първите тестове с пътници на високоскоростния подземен влак "Hyperloop", разработен от компанията Virgin Hyperloop. Неин основател е изобретателят и бизнесмен Илон Мъск.- собственик на компаниите Tesla и SpaceX.

 

Както съобщава телевизионният канал ВВС, изпитатели в ролята на пасажери на футуристичното превозно средство станаха директорът на компанията по качество на обслужване на пасажерите Сара Лучиан и техническият директор и главен технолог Джош Гайгел. 

 

Капсулата премина разстояние от 500 метра за 15 секунди, ускорявайки се до 172 километра в час. Преди това, в изпитанията без пътници на борда, резултатът достигна 386 километра в час. Разработчиците възнамеряват да постигнат резултат от 1223 километра в час.

 

Изпитателите отбелязват, че по време на тестването не са почувствали никакъв дискомфорт, а движението е било плавно.

 

Концепцията за проекта Hyperloop бе предложена от Илон Мъск през 2012 година. В момента проектът се изпълнява от две компании: Hyperloop Transportation Technologies и Virgin Hyperloop One. Технологията напомня на влак на магнитна възглавница, който се движи обаче не във въздуха, а във вакуумен цилиндър

 

През 2015 г. в Япония подобен влак постави рекорд за скорост, ускорявайки се до 600 км/ч.

 

Плановете на компанията включват изграждането на тунел между лондонските летища Гетуик и Хийтроу. Според идеята, тези 72 километра трябва да бъдат преодолени за 4 минути. Също така се планира чрез "Hyperloop" да се свържат Дубай и Абу Даби - така пътят ще отнеме само 12 минути вместо един час.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: