GlobalData: COVID-19 ще повлияе позитивно на жп-транспорта

GlobalData: COVID-19 ще повлияе  позитивно на жп-транспорта Снимка: Photo by Josh Nezon on Unsplash

Международните железопътни пътувания предлагат „екологична“ алтернатива на летенето.


Туристите вероятно ще предпочитат дестинации по-близо до дома поради страха от летене и непрекъснато променящите се ограничения на международните пътувания. Следователно пътуването с железопътен транспорт вероятно ще бъде от полза - въпреки че е малко вероятно то да надмине въздушното пътуване по отношение на международните пътувания, казва GlobalData, водеща компания за данни и анализи.


Според последното глобално проучване на GlobalData 48% от анкетираните казват, че намаляването на техния отпечатък върху околната среда сега е по-важно отпреди тази пандемия и 37% заявяват, че това е толкова важно, колкото и преди. Пътуването с железопътен транспорт е по-екологичен вид транспорт и по този начин може да убеди хората да изберат този режим по време на пътуване.


Йохана Бонхил-Смит, анализатор на пътувания и туризъм в GlobalData, коментира: „Преди COVID-19 въздействието на туризма върху околната среда вече беше под строг контрол. Движението flygskam (срам от полети) набираше сила в цяла Европа, тъй като хората бяха критикувани за пренебрегване на въздействието, което летенето може да има върху околната среда. Тъй като страните въведоха строги ограничения, за да се преборят с пандемията, пътниците станаха по-наясно с вредното въздействие, което пътуването може да окаже върху дестинацията, и следователно опасенията за околната среда вероятно ще бъдат ключов фактор при бъдещите резервации за пътуване."


Новини за инициативи за устойчивост на компаниите вече се желаят от туристите. Последното проучване на GlobalData установи, че 36% от респондентите в световен мащаб искат да получават информация/новини относно инициативите за устойчивост на компаниите. За сравнение по-ранно проучване, проведено през март 2020 г., показа, че те са само 34%.


Бонхил-Смит продължава: „За глобалния вътрешен туризъм железопътните пътувания отдавна са на върха спрямо въздушните. През 2019 г. са извършени 2,1 милиарда пътувания с железопътен транспорт в сравнение с малко над 1 милиард по въздух. От друга страна, международните пътувания са поразително различни, тъй като само 41 милиона международни заминавания са извършени с железопътен транспорт през 2019 г. в сравнение със 735 милиона по въздух."


Въздушното пътуване може да бъде лесно, ефективно и като цяло струва по-малко за пътниците в сравнение с железопътния транспорт. През годините обаче има забележителни победи в железопътния транспорт спрямо авиацията на кратки разстояния. Трансграничният маршрут на Eurostar повече от наполовина намалява търсенето на въздушен транспорт между Лондон и Париж, например. В крайна сметка Rail предлага ефективно „средно положение“ между летене и бавно пътуване по море.


Бонхил-Смит добавя: „Влизайки в 2021 г. и все още без ваксина, много пътници вероятно ще почиват по-близо до дома си, отколкото да рискуват да се отправят към международни дестинации и да се изправят пред местни ограничения или обширна карантина, както беше в Китай, където COVID-19 възниква за първи път. Вътрешният и регионалният туризъм са първите, които се възползват, и това трябва да играе в ръцете на железопътните оператори."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: