Карантинните ограничения за търговия в Чехия са обявени за незаконни

Карантинните ограничения за търговия в Чехия са обявени за незаконни Снимка: pixabay

Това решение беше взето от Конституционния съд на републиката след разглеждане на жалбата на сенаторите

В постановлението на съдиите се казва, че правителството не е обосновало в достатъчна степен необходимостта от затваряне на магазини, които не продават основни стоки, като същевременно допуска редица изключения.

Според съда, в резултат на това много компании са били дискриминирани, съобщава ceskatelevize.cz.

Сега, при разширяване на санитарните ограничения, правителството ще бъде задължено да преразгледа тези разпоредби, като вземе предвид позицията на Конституционния съд.

Оплаквания срещу затварянето на магазини за нехранителни стоки подадоха 63 от 81-те членове на Сената, мнозинството от опозицията. Парламентаристите обясниха, че не разбират защо супермаркетите са признати за по-безопасни от малките магазини за обувки. В същото време, според официалните данни, чехите най-често се заразяват в семеен кръг и по време на работа.

Извънредното положение  в Чехия беше възобновено през октомври. Страната наложи ограничения за събиране на хора и за движение. В страната действа и комендантски час. Могат да работят само хранителни и стопански магазини, аптеки и фирми, които продават стоки за погребения.

От началото на пандемията в Чешката република са регистрирани над 1 милион и 150 хиляди случая на коронавирусна инфекция.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: