Актуална информация за епидемиологичната обстановка на 18.02.2021 г.

Актуална информация за епидемиологичната обстановка на 18.02.2021 г. Снимка: pixabay

По света

Правителството на Индонезия обяви, че ваксинацията срещу коронавирус в страната ще бъде задължителна за всички граждани, а ако е необходимо - принудителна.

Според постановлението на индонезийското правителство, хората, които нямат здравословни проблеми и могат да бъдат ваксинирани, но отказват, ще бъдат наказвани, съобщава The Straits Times.

Властите казват, че тези мерки са необходими, за да се ускори формирането на колективен имунитет. За тези, които не искат да се ваксинират, декретът предвижда редица санкции под формата на глоби, отказ от предоставяне на социални услуги, както и ограничения на достъпа до различни обществени услуги.

Всеки гражданин на САЩ ще има достъп до ваксина срещу коронавируса до края на юли, обеща президентът Джо Байдън. По-рано прогнозата беше, че това ще стане до пролетта.

Много хора се питат дали руската ваксина срещу COVID-19 “Спутник V” ще бъде разрешена скоро в Европейския съюз. Краткият отговор е “не” и обяснението е много просто. Европейските здравни власти не са получили от производителите нужните документи, съобщи Свободна Европа.

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 108,8 милиона души, от които 2,4 милиона са починали. Според университета "Джон Хопкинс" в света вече са се заразили над 109,5 милиона души и над 2,4 милиона са починали.

Лидер  по брой потвърдени случаи остават САЩ, където са открити 27,7 милиона заразени. Индия е на второ място (10,9 милиона), Бразилия - на трето (над 9,9 милиона), четвърта е Великобритания (4 милиона), а Русия е на пето място. Повече от 3 милиона заразени са открити също във Франция и Испания, над 2 милиона - в Италия, Турция, Германия, Колумбия, Аржентина и Мексико.

Болниците в Чехия са препълнени заради увеличане броя на заразените. Почти 80% от новите случаи са с британския вариант на COVID-19, съобщи БНТ.

У нас

Новите случаи на COVID-19 в страната са 1 246, сочат данните на Единния информационен портал към 00:00 часа на 18 февруари. Направени са 11 545 теста (6 001 PCR  и 5 544 антигенни). С първите са установени 770 положителни резултата, а с вторите - 476. Общият процент на положителните проби е 10,79%.

Делът на необслужваните бързи кредити стремително расте през пандемичната 2020 г. Според Българска народна банка размерът им се е увеличил с 58% само за една година.

Националният ваксинационен щаб предлага да се премине вече към четвърта фаза на имунизиране срещу COVID-19 – възрастните хора и тези с хронични заболявания.

Учениците от V, Х и ХІ клас се връщат отново в училище, а тези от VІІ, VІІІ и ХІІ ще се обучават дистанционно у дома.
След две седмици се очаква да се върнат в клас учениците от VІ, ІХ и отново ХІІ клас.

В коридорите и в клас учениците трябва да са с маски. Шаловете и шлемовете вече не са позволени.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: