Задължителна ваксинация срещу COVID-19 въвеждат в Индонезия

Задължителна ваксинация срещу COVID-19 въвеждат в Индонезия Снимка: pixabay

Правителството на Индонезия обяви, че ваксинацията срещу коронавирус в страната ще бъде задължителна за всички граждани, а ако е необходимо - принудителна.

Според постановлението на индонезийското правителство, хората, които нямат здравословни проблеми и могат да бъдат ваксинирани, но отказват, ще бъдат наказвани, съобщава The Straits Times.

Властите казват, че тези мерки са необходими, за да се ускори формирането на колективен имунитет. За тези, които не искат да се ваксинират, декретът предвижда редица санкции под формата на глоби, отказ от предоставяне на социални услуги, както и ограничения на достъпа до различни обществени услуги.

Съответните министерства, държавни агенции, както и местните власти имат право да прилагат административни санкции“, се казва в документа.

Ръководството на страната си е поставило за цел за 15 месеца да ваксинира 181,5 милиона души, т.е., две трети от индонезийското население (270 милиона).

В същото време програмата за ваксинация на медицинските работници вече е завършена. Тази седмица Индонезия ще ваксинира държавните служители, както и други рискови групи, включително търговци на пазара и шофьори на автобуси.

По-рано правителството на Индонезия включи в списъка на приоритетните групи за ваксинация срещу коронавируса и блогъри с многомилионна аудитория. Властите се надяваха, че чрез своя пример тези влиятелни лица могат да убедят младите хора да се ваксинират.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: