Пазарът на сензори за пречистване на вода ще достигне 2 млрд. долара

Пазарът на сензори за пречистване на вода ще достигне 2 млрд. долара

Очаква се до 2030 г. търсенето на такива устройства да се повиши многократно.

Анализ на СЗО от 2019 г. показва, че около 70% от населението на света има достъп до чиста вода. За сметка на това, останалите 30% трябва да разчитат на постоянен мониторинг на чистотата на водата и на нивата на замърсяване, защото чистата вода е жизненонеобходима както за хората, така и за индустрията. Въпреки това, за разлика от петролната и газовата промишленост, в много страни по света водната промишленост изостава с дигитализацията и мониторинга на мрежите. Най-новият доклад на IDTechEx за проучване на пазара в тази област прогнозира, че до 2030 г. индустрията за сензори за пречистване на вода и отпадъчни води ще възлиза на над 2 млрд. долара.  

Сензорите за пречистване на индустриални и отпадъчни води са нововъзникваща област на технологичния пазар, но за тях се говори все повече. Според експертите, до 2030 г. търсенето на такива устройства ще се повиши многократно. Поради бързата урбанизация, разрастващото се население и замърсяването на подпочвените води, грижите за поддържане на чиста вода ще се увеличават с по-високи темпове.  

По същество, тези сензори не само измерват нивото на замърсяване на водата, те откриват изтичане на химикали в реките, контролират нивото на замърсяване на морската вода и качеството ѝ в отдалечени и индустриални водни басейни. Посредством различни технологии сензорите могат да пречистват замърсената вода и да осигуряват качество, ефективност и по- добро управление на ресурсите. 

Въпреки нуждата от тях обаче, ограничението на финансовите компоненти се оказва ключово за развитието на този пазар. Високите производствени разходи ограничават използването на качествени съвременни датчици, които са много по-надеждни и ефективни. Би било разумно да се предположи, че през 21-ви век много водоснабдителни компании използват сензори в най-различни функции на своите мрежи за вода и отпадъчни води, например за да наблюдават тръбите в цялата си водопреносна мрежа, за да идентифицират по-лесно течове и да регулират налягането. В действителност в някои страни това далеч не е така. 

В Обединеното кралство например, един от основните методи за мониторинг на водата по време на пречистването на отпадъчни води е чрез теста "Биохимично търсене на кислород", който отнема 5 дни. Тестът изисква да се направи измерване, което трябва да бъде запечатано и транспортирано в лаборатория за последващо тестване и измерване. Проблемът би се решил много по-бързо и ефективно с използването на сензор, който постоянно да наблюдава качеството на водата. Анализите показват, че са възможни много полезни взаимодействия, ако цифровата технология е интегрирана в системите.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: