Историческите кръчми на Оксфорд фалират

Историческите кръчми на Оксфорд фалират Снимка: pixabay

Много от пъбовете в Оксфорд, повечето от които са с вековна история, затварят завинаги врати заради пандемията.

В нормални времена питейните заведения в известния английски университетски град са претъпкани със студенти, местни жители и туристи, пише La Presse. От началото на пандемията през март миналата година обаче, те са обект на непрекъснато променящи се забрани и ограничения. В момента могат да предлагат единствено консумация за вкъщи.

През януари колежът "Сейнт Джонс", един от факултетите на Оксфорд, реши да се раздели с Lamb & Flag, легендарната кръчма от XVI век. От другата страна на същата улица кръчмата The Eagle and Child приютявала някога литературния клуб „Инклинг“, чиито членове са били Дж. Р. Толкин и К. С. Луис, също бе затворена завинаги и ще бъде превърната в хотел.

Първи затварят малките традиционни кръчми, които продават основно напитки и следователно понасят по-строги ограничения от тези, в които се сервира и храна.

pixabay

„Ефектът от COVID-19 е опустошителен", коментира Жаклин Пафитис, собственичка на White Horse от 15 години, която се опасява, че много от кръчмите никога повече няма да отворят врати.

Нейните доскорошни служители вече са безработни. Благодарение на намалението на наема и безвъзмездната помощ от 25 000 паунда от местните власти, Пафитис смята, че засега би могла „да се задържи на повърхността“. Но добавя, че предпочита заведението й да остане затворено, отколкото да отвори твърде рано в тази неясна ситуация.

White Hart е друга кръчма, която оцелява засега благодарение на заеми, държавна помощ и доставката на храна по домовете. Но от управата ѝ също прогнозират „сериозни загуби” сред колегите им, които сервират само напитки. Освен това признават, че рязкото затваряне на кръчмите след Коледа им е оставило огромен излишък от храна и вино, на стойност от няколко хиляди лири, които те очевидно няма да могат да продадат.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: