Въпреки пандемията българите все пак заминават да учат в чужбина

Въпреки пандемията българите все пак заминават да учат в чужбина


Има около 5% отлив на кандидатите за обучение в чужбина вследствие на COVID-19, обяви Николай Христов, мениджър Висше образование на „Интеграл". 
По предварителни данни над 5000 български студенти - бакалаври и магистри, и тази година започват образованието си в западни университети, като значителна част от тях вече са отпътували за държавите.

Пребиваването им е съгласувано с противоепидемиологичните мерки, като повечето западни университети предлагат т.нар. хибриден модел на обучение - онлайн и присъствено.

Около 1200 българи отново ще се обучават в британски университети, което е спад от около 10%, сравнено с миналата година. Въпреки промените в условията покрай Брекзит, в офисите на „Интеграл" вече са заявени първите 11 кандидатури за Великобритания, от които 5 са за Оксфорд и Кембридж за специалности Компютърни науки, Математика, Право и Биология. Въпреки повишаване на таксите средно от 16 000 до 23 000 паунда, британските институции търсят начини за допълнително финансиране на студентите от ЕС. В рамките на изложението ще се представят и първите оферти, като тази на университета Есекс, който вече предлага за българи стипендия от 5000 паунда за покриване на таксата за образование и допълнително финансиране от 2000 за разходи за живот за първата година. Непроменени остават таксите за граждани на Обединеното кралство, за българи, които имат статут на уседналост, и на тези, които започват образованието преди 1 август 2020 г.

България заема 5-то място по прием на международни студенти в Нидерландия с общ ръст на кандидатите от 3200 на 3680 студенти към 2020 г , което ни нарежда до страни като Германия, Италия, Китай и Белгия. Основно расте броят на учениците от академични университети - от 1100 на 1458. Останалите 2222 се обучават в университети с практическа насоченост, предпочитани специалности тук са Икономика, Международен бизнес, Компютърни науки и Инженерство.

Изложението ще представи  информация за пръв път от два ирландски университета - държавния Dundalk Institute of Technology и частния Griffith College Dublin, тъй като Ирландия се превръща в новата достъпна възможност за кандидатстване с английски език след Брекзит.

„Световно образование" отчита 27% процента ръст от заминалите по проекта деца за средно образование в елитни училища в Англия, Швейцария, Италия, Германия, Австрия и Франция, съобщи Таня Илиева, мениджър Средно образование в чужбина на „Интеграл". Според нея подготовката за най-престижните колежи в Европа е дълъг и планиран процес, който не се е повлиял пряко от COVID-19 заради възрастовите ограничения на кандидатите. В Англия и Италия децата са със задължителна двуседмична карантина и стартират своето обучение онлайн. В останалите държави учебната година стартира присъствено, като се спазват всички предпазни мерки, съобразно местните здравни власти. Като основни алтернативи на обучението в Англия консултантите посочват програмите за обучение на английски в Португалия и Испания.

Предвид ръста на кандидатите, в България ще пристигнат представители на швейцарския престижен колеж College Lycee Saint Charles, който от 2020 г. въвежда IB дипломна програма след 10-и клас и предоставя преференциални стипендии в зависимост от успеха от входните тестове. Сред участниците ще са и оглавяващият класациите във Великобритания Oxford International College, D'Overbroecks Oxford, Bromsgrove School, Abbey DLD, BBID Berlin Brandenburg International School, чиито възпитаници се готвят за прием в топ университетите от Оксбридж групата.

Всички участници и във физичесия, и в онлайн варианта на изложението ще отпускат академични стипендии за изявени деца в областта на математиката, спорта и изкуствата и с общи академични знания.

Въпреки пандемията 46 деца са успели да посетят езиков курс през това лято, съобщават още консултантите. Програмите са протекли нормално, децата са се прибрали напълно здрави в България. Част от учениците са провели и онлайн обучение, което е отчетено като добър заместител на езиковата подготовка в чужбина. Езиковите центрове вече се подготвят за Лято 2021, като най-активни са центровете в Германия, Швейцария, Ирландия и част от тези във Великобритания.
 По време на „Световно образование" ще бъде предоставена информация, както и записвани деца за Лято 2021 по цени от 2020 г. и включване на групови ваканции в Германия, Англия, САЩ, Португалия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: