Зимният сезон приключва със 75% спад на туристопотока

Зимният сезон приключва със 75% спад на туристопотока Снимка: tourism.government.bg

От началото на сезона почти всички посетители в ски курортите ни са българи и очакванията са това да се запази като тенденция до края му

75% е спадът на туристите в зимните ни дестинации, заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на среща с представители на бранша в Чепеларе, предаде БНР.

Според текущи оценки намалението на българските туристи в Пампорово и Чепеларе от началото на зимния сезон е между 35 и 40%. Тъй като обаче този район по традиция се посещава в основната си част от родни туристи, спадът тук ще е по-малък в сравнение с други зимни дестинации. Чуждестранните туристи в курорта са намалели с над 90%.

Заетостта в района е 100% при малките обекти за настаняване от типа на къщи за гости, вили, стаи. При хотелите обаче капацитетът е далеч от запълване.

Министърът информира, че през коледните и новогодишните празници в страната са пътували близо 75 хиляди българи по данни на ЕСТИ. От тях повече от 6 хиляди са посетили Пампорово, което го нарежда на второ място по посещаемост.

Вицепремиерът припомни за решението на Министерски съвет да бъдат осигурени допълнителни 40 млн. лева от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ за гарантиране на заетостта в туризма и транспорта до края на март. По тази мярка правителството е помогнало до момента на 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица, като са запазени над 26 хиляди работни места.

По програмата на Агенцията по заетостта за краткосрочна заетост през 2020 г. са запазени общо близо 24,5 хил. работни места в секторите „Туризъм“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Транспорт“, посочи още министърът. Изплатените средства са 20,7 млн. лева.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: