Оксфорд: Студентите искат премахване на червеното месо от менюто в стола

Оксфорд: Студентите искат премахване на червеното месо от менюто в стола Снимка: pixabay

Студентският съюз на Университета в Оксфорд гласува за забрана на говеждото и агнешкото месо от менюто в кампуса.

На седмичната си среща Съюзът на студентите в Оксфорд гласува с огромно мнозинство за премахване на червеното месо от менюто, съобщи Daily Mail. Въпреки че със своите 22 000 членове съюзът няма правомощията самостоятелно да променя правилата, студентите възнамеряват да се обърнат към ръководството на висшето учебно заведение, за да вземат под внимание тяхното искане. 

Тази мярка студентите смятат за необходима, за да се ограничи въздействието от производството на месо върху околната среда и изменението на климата. „Забраната на говеждо и агнешко месо е реалистична и ефективна стратегия, която би позволила на университета да постигне целите си за опазването на околната среда до 2030 г.“, се казва в писмо на Съюза на студентите до администрацията.

Британската организация The Countryside Alliance, представител на животновъдните ферми в страната, изрази съжаление за „драконовската" мярка. „Британските фермери произвеждат едни от най-добрите червени меса в света, като същевременно спазват етичните и екологичните стандарти“, коментира по този повод Мо Меткалф-Фишър от организацията пред ​​Daily Mail. 

Притеснението заради изменението на климата е „похвално“, твърди още той пред изданието, но „този подход не е правилният“. „Ако искате да защитите околната среда и да имате свобода на избор, трябва да купите местно месо," продължава той. „На никой не бива да му бъде отказано правото да яде това, което иска.”

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: