Оксфорд и Кеймбридж заплашиха банките, че ще изтеглят 5 милиарда лири от сметките си

Оксфорд и Кеймбридж заплашиха банките, че ще изтеглят   5 милиарда лири от сметките си Снимка: https://pixabay.com/

Оксфорд и Кеймбридж заплашват банките да изтеглят 5 милиарда лири от сметките си заради екологията

Оксфорд, Кеймбридж и 19 британски университета предупредиха банките и мениджърите на активи, че са готови да изтеглят повече от 5 милиарда лири, ако не ускорят зелените политики и не спрат да финансират проекти за изкопаеми горива.

Ръководена от Кеймбридж коалиция от 21 университета в Обединеното кралство, която управлява активи на стойност над  5 милиарда лири, предупреди банките, че са готови да изтеглят средства, освен ако не ускорят плановете си за „нетна нула“ и спрат финансирането на нови проекти за изкопаеми горива, пише FT.

Университетът на Кеймбридж в X заяви, че е „горд“ да бъде сред 60 висши учебни заведения в Обединеното кралство, призоваващи за разработване на финансови продукти, които избягват финансирането на разширяването на изкопаемите горива.

Институции, включително Оксфорд, Единбург, Лийдс, Лондонския университетски колеж и Лондонското училище по икономика изпратиха искане до финансови институции и мениджъри на активи, настоявайки да разработят нови финансови продукти, които гарантират, че парите им не допринасят дори косвено за финансирането на нов петрол, въглища или газови проекти.
 

В допълнение към зелено портфолио от акции и облигации, университетите изискват банките на групово ниво да се съобразят със сценария на Международната агенция по енергетика (IEA) за достигане на нула на глобалните емисии до 2050 г., което не включва ново финансиране за доставки на изкопаеми горива след като вече е разпределено през 2021 г.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: