Всяка четвърта фирма в Гърция може да затвори завинаги

Всяка четвърта фирма в Гърция може да затвори завинаги Снимка: pixabay

Сред бизнеса в южната ни съседка цари висока степен на песимизъм.

Всяка четвърта компания в страната (23%) е изправена пред опасността да затвори врати завинаги след отмяната на ограниченията, като процентът нараства значително в сектора на хранителните услуги (41,7%) и търговията на дребно (34%), съобщава ekathimerini.com. Данните са от проучване на Атинската професионална камара (ЕЕА), проведено от 14 до 18 декември сред 1002 нейни членове.

Дори и да не решат да затворят окончателно, голяма част от собствениците на предприятията в Гърция твърдят, че ще прибегнат до съкращения. При заведенията за хранене броят на анкетираните, посочилите този вариант, достига до 49,5%.

39,8% от компаниите с 6 до 10 работника възнамеряват да съкратят служители, като процентът нараства до 41,6% сред тези с 11 - 20 души персонал и достига 40,4% сред предприятията с над 20 служители.

Ако тези намерения действително се осъществят след карантината, това ще доведе до значително увеличение на безработицата, посочва гръцкото издание. Сред бизнеса цари висока степен на песимизъм. Всяка четвърта компания смята, че икономическата криза, предизвикана от пандемията, ще продължи повече от две години, а 27% са на мнение, че това ще отнеме още по-дълъг срок. Едва 11% са по-оптимистично настроени и вярват, че кризата ще приключи след около шест месеца.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: