Роботизацията навлиза все по-сериозно в канадските ресторанти

Роботизацията навлиза все по-сериозно в канадските ресторанти Снимка: pixabay

Благодарение на автоматизацията в някои заведения за хранене продажбите са скочили драстично

В Канада са истински хит заведения за хранене, които са автоматизирали приготовленията на ястията си, пише La Presse. Една такава верига, според изданието, е PizzaForno, специализирани в приготвянето на пици, които се правят изцяло от машини. Продължаващата пандемия не се е отразила негативно на бизнеса им – точно обратното, продажбите на компанията са се увеличили с цели 400% спрямо миналата година. 

Собствениците на веригата отворили първото си заведение с такава машина преди две години в туристическото село Тобермори в провинция Онтарио, недалеч от националния парк Брус. По онова време дори не подозирали за задаващата се пандемия, но днес вече имат 24 обекта на различни места из страната.

„Пандемията ускори тенденцията експоненциално", казва един от съдружниците. „Още през април 2020 г. забелязах, че хората искат да ядат качествена пица, но едновременно с това да ограничат контактите си.” И тук на помощ идват вече въведените в производството машини, които правят пици, без да има нужда да се плаща на служител. Пицата се сервира за 3 минути, а машината е на разположение 24 часа в денонощието.

Освен че се радват на наплив на поръчки, собствениците на веригата отчитат и получени към момента 88 заявки за франчайз, което е още едно доказателство, че са избрали правилната стратегия.

Запитани какво предстои занапред, собствениците коментират, че се върви към все по-голяма диверсификация на пазара. Когато пандемията свърши, обясняват те, много хора без съмнение ще искат да се върнат към оживената и задушевна атмосфера в заведенията, защото нищо не може да замени автентичното изживяване. Наред с тях обаче част от населението ще продължи да иска продукти, включващи възможно най-малко човешки манипулации, и това ще даде голям простор за въвеждането на автомати.

Същото мнение застъпва и професор Дана Макколи, университетски преподавател в Онтарио, запитана за бъдещето на индустрията в постпандемичния свят: „Това ще бъде един хибриден модел, при който машините ще имат голямо значение."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: