За нарушаване на карантината във Великобритания ще вкарват в затвора

За нарушаване на карантината във Великобритания ще вкарват в затвора Снимка: pixabay

Десет години затвор за пътуване до Португалия или друга част на света от списъка на страните с висока заплаха от заразяване

Великобритания възнамерява радикално да затегне карантинните мерки от началото на следващата седмица. По този начин властите искат да спрат навлизането на нови щамове на вируса в кралството.

„Всеки, който излъже във формуляра за пътници и се опита да скрие, че е бил в държава от нашия „червен“ списък десет дни преди да пристигне тук, ще бъде осъден на лишаване от свобода до десет години“, заяви министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Мат Ханкок.

Британският списък включва 33 държави, сред които са Обединените арабски емирства, редица страни в Южна и Централна Африка, Аржентина, Перу, Чили и Бразилия. Тези, които трябва да пътуват, ще трябва да си направят PCR не по-рано от 72 часа преди да се приберат у дома, а след това и втори тест в Обединеното кралство, в противен случай глобата е 2000 £.

Ханкок каза също така, че пристигащите на Острова ще трябва да прекарат десетдневна карантина в хотел. Властите вече са се договорили с 16 хотела.

Във вторник се появи още една причина за затягане на мерките: във Великобритания беше идентифициран нов, вече четвърти щам на коронавируса от категорията „предизвикващ безпокойство“.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: