Франция увеличава натиска върху бизнеса да премине онлайн

Франция увеличава натиска върху бизнеса да премине онлайн Снимка: pixabay

Всички професии, които могат да преминат към дистанционна работа, следва да го направят „без забавяне“, поиска френското правителство. Административният контрол ще бъде затегнат

От няколко дни правителството на Франция оказва натиск върху компаниите да преминат масово към работа от разстояние и да ограничат максимално броя на служителите, работещи в офисите лице в лице, съобщи Le Figaro. „Работата от разстояние е много мощен лост, който не използваме достатъчно“, коментира по този повод министър-председателят Жан Кастекс и добави, че мярката е „наложителна“.

Според проучване, проведено от Министерството на труда на Франция, в момента само 30% от заетите лица работят от разстояние, което е с 15% по-малко отколкото преди два месеца. Други 64% работят дистанционно през част от времето (за сравнение в средата на ноември те са били 70%). Правителството обръща внимание на пет сектора, в които процентът на работещите от вкъщи трябва да се увеличи: адвокати и архитекти, ИТ специалисти, банкови служители и застрахователи, издатели, агенти по недвижими имоти.

Служителите на френската Инспекция по труда са получили подробни указания да увеличат броя на проверките в компаниите, да спомагат за повишаване на информираността относно плюсовете на работата от разстояние и да подкрепят работодателите там, където е нужно за налагане на съответните мерки. Всичко това е необходимо, за да се избегне поредният локдаун в страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: