Брюксел предупреждава за края на увеличението на заплатите в ЕС

Брюксел предупреждава за края на увеличението на заплатите в ЕС Снимка: pixabay

Европейската комисия обсъжда новите рискове, до които вероятно ще доведе продължаващата пандемия, като един от тях е приключването на нарастването на производителността и на възнагражденията

Брюксел вече посочва опасностите, които се задават в близко бъдеще, отбелязва испанският национален ежедневник El Pais, цитиран от dariknews.bg. Сред тях са: по-големият публичен и частен дълг, край на увеличаването на заплатите, както и социална криза, която дори все още не е настъпила в пълния си мащаб.

Според ЕК най-застрашени от тези дисбаланси са Испания, Франция и Италия. От Испания изданието посочва, че Комисията отново е поискала „силен ангажимент за реформи“.

Докато Европа продължава да се бори с коронавируса, експертите са на мнение, че доколко бързо ще се възстанови икономиката на континента ще зависи от ефикасността на ваксините и интензивността на новите случаи на заразяване. Третата променлива, която трябва да се вземе под внимание, е свързана с плановете за възстановяване, които предвиждат да се влеят до 800 милиарда евро в европейската икономика.

„Шокът от COVID-19, изглежда, изостря съществуващите дисбаланси в еврозоната", се казва в документа, обсъден от европейските министри. Докладът посочва всички рискове, които Брюксел вижда в перспектива: публичният дълг ще нараства заради мерките за защита на икономиката, а фирмите и домакинствата ще останат икономически неактивни заради пандемията; по-нататъшно увеличаване на заплатите и производителността на труда ще бъде невъзможно; цените на жилищата ще паднат и банките по всяка вероятност отново ще бъдат затруднени. Сериозен проблем, който трудно може да се прогнозира, са фалитите на фирмите и произтичащата от тях безработица.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: