Омбудсманът поиска отмяна на националното външно оценяване в IV и X клас

Омбудсманът поиска отмяна на националното външно оценяване в IV и X клас Снимка: пресцентър на Омбудсмана на Р България

Повод за препоръката са жалби и подписки на родители до обществения защитник, в които изразяват категоричното си несъгласие с провеждането на изпитите през 2021 г.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев с настояване да бъде отменено националното външно оценяване след завършване на IV и X клас през настоящата учебна година. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България. 

„Гражданите посочват, че учениците повече от 5 месеца се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как той да бъде наваксан”, посочва в писмото си омбудсманът.

По отношение на учениците от началните класове Диана Ковачева изтъква, че онлайн обучението не спомага за изграждането у тях на умения за учене и за комуникация с учителите и връстниците им, което се отразява и на резултатите им в учебната дейност.

Тя обръща още внимание и върху сериозния проблем за дигиталното неравенство, породено от липса на електронни устройства и на интернет връзка за част от учениците, което прави невъзможен алтернативния метод за образование.

„Във връзка с описаното и на основание Закона за омбудсмана се обръщам към Вас с препоръка за отмяна на изпитите за НВО след завършване на IV и X клас през тази учебна година“, завършва омбудсманът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: