Антонио Гутериш нарече 2020 г. „аnnus horribilis"

Антонио Гутериш нарече 2020 г. „аnnus horribilis" Снимка: pixabay

Той изрази надеждата си, че през 2021 г. ще бъде възможно „да се премине от смърт към възстановяване, от бедствие към възстановяване, от отчаяние към надежда“

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че 2 милиона души са загинали заради пандемията от коронавируса, 500 милиона души са загубили работата си, а природните бедствия струват на човечеството 210 милиарда долара.

„2020 г. се превърна в глобален annus horribilis (ужасна година - лат.) - година на смърт, бедствие и отчаяние. Пандемията COVID-19 предизвика хаос във всяка страна и във всяка икономика. Загубихме 2 милиона живота, включително скъпи членове на нашето семейство на ООН. Броят на човешките жертви продължава да расте", каза Гутериш, говорейки пред Общото събрание на ООН, предаде РИА Новости.

Той отбеляза, че икономическите загуби и неравенството също продължават да нарастват, а гладът се увеличава. Според него 500 милиона работни места вече са загубени, „крайната бедност се е върнала до нива, които не се случват в  едно поколение“.

Освен това Гутериш заяви, че природните бедствия през 2020 г. са причинили щети в размер на 210 милиарда долара и неизчислими човешки загуби.

Междувременно той изрази надежда, че през 2021 г. ще бъде възможно „да се премине от смърт към възстановяване, от бедствие към възстановяване, от отчаяние към надежда“.

Според ООН световната икономика се е свила с 4,3% през 2020 г. Кризата, предизвикана от вируса, е определена като най-тежката от 90 години насам. ООН изчислява, че пандемията е засегнала най-силно развитите страни, тъй като много от тях са приели строги карантинни мерки в началото на пандемията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: