Европа залага на „зеления" водород като чиста енергия на бъдещето

Европа залага на „зеления" водород като чиста енергия на бъдещето

Германска компания вече е разработила технология за производство и превоз на водород

Европейският съюз си постави за цел до 2050 г. да достигне въглеводороден неутралитет, а това очевидно ще наложи кардинално да бъде променен начинът на производство на енергия. 

Водородът теоретично се разглежда като гориво на бъдещето в продължение на десетилетия. Но германската фирма Hydrogenious смята, че за утрешния ден трябва да се подготвим от днес. Нейната уникална технология позволява да се произведе  водород евтино, както и да се транспортира безопасно. 

Това е особено важно, тъй като „зеленият" водород се получава без използването на изкопаеми горива. Новите решения позволяват да се свържат производствените обекти като вятърни и слънчеви електростанции с районите, където водородът има най-голямо търсене. 

„Нашата технология позволява безопасно и ефективно съхранение на водорода в течен носител, който е напълно съвместим със съвременната инфраструктура. Ако говорим за потенциала, ние искаме да подпомогнем широкомащабно развитие на водородната инфраструктура в цяла Европа. Нашите усилия са насочени към декарбонизация на Европа, на нейния транспорт и промишленост. Това ще допълни палитрата от мерки, предприети в борбата с климатичните промени", разказва Даниел Тайхман, основател и генерален директор на фирмата. 

Той е убеден, че усилията на Европа към преминаване на „зелен" водород ще играят първостепенна роля. 

„Мисля, че Европа ще играе много важна роля", казва Тайхман. „Използването на водорода трябва да се насърчи в сериозни мащаби. Тук, според мен, малко може да се направи на национално равнище. Ето защо приветствам механизмите за финансиране, създавани в Европейския съюз. Това е, което е нужно, за да стане „зеленият" водород реалност", отбелязва германският предприемач. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: