Имплант в мозъка може да го контролира чрез смартфон

Имплант в мозъка може да го контролира чрез смартфон Снимка: news.kaist.ac.kr

Корейски учени имплантираха нов мозъчен имплант на лабораторен плъх и контролират поведението на животното с помощта на смартфон

Учени от Корейския институт за наука и технологии (KAIST) имплантираха нов тип мозъчен имплант на лабораторен плъх, инжектираха го с кокаин и след това успяха да го контролират в реално време чрез приложение на смартфон.

Използвайки невроимпланта, изследователите блокирали поведението на гризача, предизвикано от наркотика. Учените твърдят, че технологията на базата на чипа ще бъде полезна и за други цели - тя може да се използва във всякакъв вид импланти и медицински устройства.

Разработката е миниатюрен мозъчен имплант, създаден от биосъвместими материали и оборудван с антена за улавяне на електромагнитно излъчване, което се превръща в електрическа енергия. По този начин батерията на импланта може да се зарежда безжично, без да безпокои експерименталното животно или да нарушава хода на непрекъснатото наблюдение.

Новата технология ще подобри и качеството на изследванията върху животни. Дистанционното управление позволява да не се ограничават движенията им, пише news.kaist.ac.kr.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: