Актуална информация за епидемичната обстановка на 29.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 29.01.2021 г. Снимка: pixabay

По света

В близките дни Будапеща ще подпише споразумение с Китай за закупуване на ваксина срещу COVID-19, заяви унгарският премиер Виктор Орбан.

В психиатричните лечебни заведения за младежи в Белгия рязко са се увеличили опитите за самоубийства и депресивни настроения, породени от пандемичните ограничения. Вече няма персонал, няма достатъчно места за нови пациенти и ресурси за грижи за тях.

Световната здравна организация твърди, че влошаването на психичното здраве върви паралелно с пандемията от COVID-19. И сега Европейският алианс за психично здраве на СЗО се стреми да засили подкрепата и координацията на действията за всяка държава.

Днес ситуацията с пандемията от коронавируса стана парадоксална. Въпреки факта, че човечеството има ваксина, много страни са принудени да затегнат карантинните мерки поради появата на нови щамове на вируса и проблеми с ваксинацията. Това се казва в изявлението на Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

Португалското правителство реши да затвори границата с Испания, за да ограничи разпространението на новия коронавирус. Според съобщенията на местните медии указът ще влезе в сила в петък и ще бъде валиден две седмици.

Също така, в продължение на 14 дни, властите ще наложат ограничения за напускането на  страната, както по въздух, така и по суша. По-рано парламентът на републиката удължи извънредното положение до 14 февруари.

Пресата в Австрия пише за жена, която е глобена от австрийските власти за нарушаване на карантината. Сумата е впечатляваща: почти 11 хиляди евро. Заразената с коронавирус трябвало да се самоизолира, но вместо да остане вкъщи, тя отишла да пазарува, изхвърлила боклука и си взела такси.

У нас

Ваксинационният план ще бъде изменен и в третата му фаза ще бъдат включени всички участници в изборния процес – членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, членовете на РИК и ЦИК, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Министър Ангелов се ангажира да внесе необходимите изменения още на правителственото заседание в сряда. Членовете на секционните избирателни комисии, които ще бъдат изпратени за изборите в чужбина, също ще бъдат ваксинирани.

Пристигащите в България, които нямат документ за отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, от днес  ще бъдат поставяни под 10 дневна карантина. Има и изключения - изискването не се прилага за водачи на автобуси и камиони, извършващи международни превози.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: