МВФ: Ръстът в Еврозоната може да се ускори с финансови инжекции

МВФ: Ръстът в Еврозоната може да се ускори с финансови инжекции

Проучване на белгийска компания показва, че всяко трето семейство в Европа не е имало никакви резерви за непредвидени разходи още преди пандемията

Международният валутен фонд (МВФ) отдалечи сроковете за възвръщане на темповете на икономически растеж на Еврозоната към края на 2021 г., съобщи  финансовата институция още преди дни. Към предишния си анализ сега МФВ добавя, че това ще бъде възможно само ако се направят допълнителни финансови инжекции. Негативната страна на една такава политика обаче означава нарастващо дългово бреме.

Според мнението на директора на департамента по парични и фондови пазари на МВФ Тобиас Адриан засега ситуацията не е излязла от контрол. 

"Ръстът на доходите трябва да се ускори. За това ще спомогнат ниските процентни ставки. Но процесът на кредитиране по-скоро ще се съкрати. Дори компании, натрупали огромно количество кредити, много рядко обявяват банкрут, независимо от спада на икономическата им активност. Поради тази причина като цяло всичко изглежда нелошо. Но е необходимо да се следи да не пресечем опасната линия", коментира Адриан.  

Проучване, направено от белгийския център "Брейгел" показва, че всяко трето европейско семейство не е разполагало със спестявания за непредвидени разходи още преди ковидните времена. Обратно, в кредитните организации са натрупани добри парични запаси. Но няма ли да се наложи нов рунд от жестоки икономии, след като европейската икономика преодолее препятствията, предизвикани от пандемията? Или пък е още твърде рано да се опасяваме от прегряване?

"Прибързаното прекратяване на политиките за стимулиране на икономически ръст е опасно. Фискалната и паричната подкрепа е съвършено необходима за изход от кризата. Трябва да дочакаме края на пандемията и пълното възстановяване на икономиката и чак след това да започнем да мислим за нормализиране на икономическата политика. На този етап е твърде рано да говорим за това", счита Тобиас Адриан. 

В сряда членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Клаас Кнот посочи като главна заплаха за възстановяването на Еврозоната непредвиденото поскъпване на еврото спрямо долара, което нанася щети на европейските износители.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: