Напредва процедурата за ремонт на Златишкия проход

Напредва процедурата за ремонт на Златишкия проход Снимка: mrrb.government.bg

Процедурата за избор на изпълнител за изработване на технически проект за ремонт на Златишкия проход е на етап разглеждане на ценови оферти

На етап разглеждане на ценовите оферти на допуснатите участници е обществената поръчка с предмет „Изработване на технически проекти за извършване на основен ремонт (рехабилитация) по три обособени позиции“, в която като обособена позиция № 2 е Златишкият проход. 

Това информира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на вчерашния парламентарен контрол в отговор на въпрос за ремонта на второкласния път през прохода, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Отсечката с обща дължина 17 км е разделена на два участъка. Срокът за изработване на технически проект за рехабилитацията им е 120 календарни дни след сключване на договор с избрания изпълнител, като в него не се включва времето за преглед на разработката и провеждането на заседания на Експертния технико-икономически съвет, както и съгласуването на проекта.

При готова проектна документация за основен ремонт на тези участъци от пътя Джурово – Етрополе – Златица и след осигуряване на средства за изпълнението му ще може да се пристъпи към обявяване на обществени поръчки за избор на изпълнители на строителството и строителния надзор. Стойността ще бъде ясна след утвърждаване на проектната документация и съобразно предвидените в нея строително-монтажни дейности, обясни Аврамова.

Регионалният министър напомни, че Златишкият проход е затворен за движение от 80-те години на миналия век. С изпълнението на ремонта ще се възстановят експлоатационните качества и носимоспособността на настилката и ще се намери техническо адекватно решение за отводняването на пътя.

Състоянието на второкласния път в останалите участъци е задоволително, като те се поддържат с бюджетни средства. Усилията са да приключат процедурите на Агенция „Пътна инфраструктура“, да бъде избран изпълнител, да има проект и да се пристъпи към реални строително-монтажни дейности, коментира министър Аврамова.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: