Съдът в Белгия обяви носенето на маска за противоконституционно

Съдът в Белгия обяви носенето на маска за противоконституционно

Това не е първият случай, в който противоепидемичните мерки се обсъждат в белгийския съд

Задължението за носене на маска на обществено място като противоепидемична мярка е противоконституционно. Това е решил на първа инстанция съдът в Брюксел, съобщават белгийски медии, цитирани от БТА. 

Съдът се е произнесъл по случая на мъж, за когото полицията е установила, че не носи маска, докато се намира в кланица в един от столичните квартали. Според съда изискването за носене на маска на обществени места произтича от правителствено постановление, несъобразено с основния закон. Съдията отчита, че изискването за носене на маска не е съобразено с обстоятелствата - дали нарушението е извършено на открито, или в затворено помещение. Съдът приема, че е правилно да се въведат ограничения на личните свободи в усилията за пресичане на пандемията, но настоява да се прави разграничение за условията, в които се установява нарушение. 

Според решението такива ограничения могат да бъдат въведени само въз основа на закон, приет от парламента, а не въз основа на министерски указ, какъвто е случаят с разпоредбите за COVID-19. 

Това не е първият случай, в който противоепидемичните мерки се обсъждат в белгийския съд. През октомври 2020 г. съдът в Шарлероа определи глобите за нарушения, свързани с коронавируса, като незаконни, като посочи, че обосновката на мярката - защитата на общественото здраве - не оправдава средствата, използвани за нейното постигане. 

Днес, 22 януари, се очаква белгийското правителство да приеме решение, с което до март се забраняват пътуванията извън страната по несъществени поводи. Предвижда се възможност същото ограничение да бъде въведено и за движението в страната. От правителството поясняват, че целта е да се пресекат пътуванията за развлечение покрай празниците между втората и третата седмица на февруари. Властите са на мнение, че излишното движение сега води до разпространение на разновидностите на вируса на ковид, за които е известно, че се предават по-лесно. 

Досега в Белгия по официални данни от заболяването починаха 20 620 души, 50 637 бяха приети в болница. Изследвани бяха 7,8 милиона души и бяха открити 686 827 заразени.